Social

Rusii, in spatele cehilor care protesteaza fata de scutul SUA

Serviciile secrete ruse nu se dau in laturi de la nimic pentru a „dinamita“ pe diverse cai instalarea scutului american antiracheta in Europa, pe care Moscova il considera indreptat impotriva sa.

Astfel, dupa metodele KGB-ului din anii 1980, care sprijinea diverse proteste civice contra instalarii rachetelor SUA in Europa, o companie care isi desfasoara activitatea in Rusia ar finanta, in prezent, organizatia ceha „Nu Bazelor“, care protesteaza fata de instalarea bazei radar a SUA in Cehia, informeaza CTK, conform publicatiei Prague Monitor.

Agentia de publicitate in cauza - „BigBoard“- a donat recent zece panouri grupului ceh, in sprijinul campaniei sale antiradar, potrivit Mlada fronta Dnes (MfD), care precizeaza, de altfel, ca „BigBoard” este cel mai mare sponsor al grupului, cu un buget de peste 16.000 de euro. Publicatia mai sustine ca sefii BigBoard refuza sa mentioneze cine detine aceasta companie.

In afara de Rusia si Cehia, „BigBoard“ are o reprezentanta similara in Belarus, tara aflata sub regimul autoritar al lui Aleksandr Lukasenko , care se opune la randul sau instalarii scutului american antiracheta in Europa Centrala. Mai mult, directorul agentiei, Marek Peka­rek, a explicat intr-un e-mail, ca firma a mai sprijinit si in trecut astfel de campanii, furnizand panouri pentru organizatii de caritate .

„Cu toate acestea, sprijinul pentru organizatiile de caritate (...) este o activitate cu totul demna de lauda, in timp ce sustinerea acordata unei miscari cu obiective politice ridica o serie de semne de intrebare”, comenteaza cotidianul Mlada fronta Dnes.

Compania are sediul la Luxemburg, unde este inregistrata ca „anonima“. „Ma tem ca serviciile secrete ruse s-ar putea afla in spatele finantarii grupului «Nu Bazelor»“, a declarat expertul Karel Pacner, care a monitorizat indelung activitatea serviciilor de informatii.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea