Social

Rusia solicita acces permanent la bazele scutului american antiracheta

Serghei Lavrov , ministrul rus de Externe, spune ca temerile Rusiei cu privire la scutul american antiracheta in Europa ar putea fi inlaturate numai daca ofiterii rusi vor avea in permanenta acces la bazele scutului.

Rusia considera scutul o amenintare la adresa securitatii tarii, din aceasta cauza deteriorandu-se relatiile dintre Moscova si Washington pana la nivelul din timpul Razboiului Rece. In ciuda diferendelor, Rusia si Moscova au cazut de acord in privinta adoptarii unor masuri de restabilire a increderii propuse de Washington.

"Din toate aceste propuneri ne intereseaza numai doua lucruri: prezenta permanenta a ofiterilor nostri si mijloace tehnologice adecvate de monitorizare (a activitatilor din baze)", a declarat Srghei Lavrov intr-un interviu la postul de radio Ecoul Moscovei.

"Pentru noi este important sa vedem secunda cu secunda in ce parte este orientat acest radar si ce se intampla la baza din Cehia ", a adaugat ministrul de Externe.

"In propunerile pe care le-am primit nu se mentioneaza prezenta permanenta, se spune ca ofiterii pot fi stationati la ambasadele Rusiei din Polonia si Cehia", a explicat Lavrov.

In replica, Tomas , adjunctul ministrului ceh de Externe a precizat ca "o prezenta permanenta nu va fi luata in considerare. Daca rusii chiar tin la transparenta, aceasta ar putea fi asigurata printr-o combinatie de mai multe metode. Am oferit ofiteri de legatura cu acces in baze", a incheiat Pojar .

SUA vor sa instaleze un radar in Cehia si alte zece interceptoare de racheta in Polonia, totul pentru a preveni atacurile din partea unor state ca Iran si Coreea de Nord. Pe de alta parte, Rusia se teme ca teritoriul sa nu ii fie monitorizat de americani.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea