Social

#rusia ucraina gaz #acord rusia ucraina #razboiul gazelor final #vladimir putin #iulia timosenko

Rusia si Ucraina au cazut la pace, livrarile de gaze - reluate "in scurt timp"

Rusia si Ucraina au incheiat duminica un acord care ar trebui sa permita reluarea "in scurt timp" a livrarilor integrale de gaz rzsesc spre Europa, a anuntatul premierul rus Vladimir Putin, citat de AFP.

"Asa cum ne-a asigurat partea ucraineana, livrarile vor fi reluate in scurt timp", a declarat Putin la finalul unei intalniri de la Moscova cu omologul sau ucrainea Iulia Timosenko , potrivit imaginilor transmise de televiziunea rusa.

Ucraina va cumpara gazul rusesc "la un pret bazat pe formula europeana", dar cu o reducere de 20% pentru anul 2009, cu conditia ca taxele de tranzit sa ramana la nivelul anului 2008, a mai anuntat premierul rus Vladimir Putin dupa intalnirea cu omologul sau ucrainean, relateaza AFP. "Negocierile nu au fost usoare, dar am gasit un teren de intelegere care ne-a permis sa semnam acordurile", a declarat Timosenko dupa intalnire, aparand alaturi de Putin pentru a anunta acordul dupa mai multe ore de negocieri.

"Imediat ce documentele cu privire la tranzit si pretul gazului vor fi semnate, tranzitul de gaz spre Europa va fi reluat", a adaugat ea. Premierii rus si ucrainean au insarcinat grupurile energetice Gazprom si Naftogaz sa pregateasca rapid contracte pe baza noilor lor acorduri, iar dupa semnarea acestora, Rusia va relua furnizarea de gaz spre Ucraina si implicit catre Europa.

"Incepand din 1 ianuarie 2010, Ucraina si Rusia vor trece la preturi europene pentru gaz si pentru tranzit", a adaugat ea. Pentru moment, nu sunt disponibile cifre, a declarat un purtator de cuvant al lui Putin. Intalnirea urma unui minisummit gazduit la Kremlin, la care au luat parte inalti oficiali din mai multe tari europene, dar care nu permisese niciun progres semnificativ.

Reuniunea Putin-Timosenko incheia un maraton diplomatic pe care Comisia Europeana, exasperata de numeroasele rasturnari de situatie din ultimele doua saptamani, il calificase drept "ultima sansa". Europa, care mai primeste gaz rusesc prin Ucraina de zece zile, isi intensificase mult presiunile asupra celor doua parti in ultimele zile, calificand situatia drept inacceptabila.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea