Social

#tratat #start #experti americani

Rusia si SUA au lansat discutiile pentru un tratat care sa inlocuiasca START

Oficialii americani si rusi au lansat joi, la Geneva, o saptamana de discutii privind tratatul pentru reducerea armamentului strategic ofensiv (START), care dateaza din 1991 si care expira anul viitor, transmite Reuters Washingtonul a trimis luna trecuta, la Moscova, o propunere privind un acord care sa urmeze pactului in vigoare, care expira in 5 decembrie 2009.

Textul actual este rezultatul unui deceniu de negocieri intre liderul sovietic Mihail Gorbaciov si presedintii americani Ronald Reagan si George Bush Sr.

"Pot sa confirm ca au inceput intalnirile", a declarat Dick Wilbur, purtator de cuvant al misiunii americane la Geneva. La reuniuni vor participa si oficiali din fostele republici sovietice Belarus, Kazahstan si Ucraina, de unde au fost retrase arme nucleare sovietice in baza tratatului.

"Astazi (joi - n.red.) au inceput discutiile, au fost organizate consultari privind implementarea START", a spus si un diplomat rus. Potrivit asteptarilor, discutiile la nivel tehnic se vor incheia in jurul datei de 21 noiembrie. Moscova a afirmat ca este dispusa sa ia in considerare propunerile americane privind o noua versiune a acordului, a carui implementare este supravegheata de o comisie mixta.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea