Social

#abhazia #georgia #sua #rusia #nato #onu

Rusia reclama Georgia la ONU

Moscova s-a adresat si NATO. Abhazii au scris la OSCE sa nu permita escaladarea conflictului.

Rusia
a „parat“ la ince­putul saptamanii Geor­­gia la Consiliul de Se­cu­rita­te al Or­ga­ni­za­ti­ei Natiunilor Unite, acu­zand-o ca sporeste tensiunile din regiunile separatiste Abhazia si Osetia de Sud . Ambasadorul Rusiei la ONU, Vitali Ciurkin, a povestit presei internationale ca si-a exprimat, in Consiliul de Securitate, “profunda preocupare fata de actiunile recente ale partii georgiene in zonele de conflict” cu Abhazia si Osetia de Sud.

Ciurkin a dat vina pe Georgia pentru valul de atacuri care au avut loc in ultimele zile in Osetia de Sud, soldate cu cel putin patru morti si 20 de raniti. Diplomatul rus a mai mentionat la ONU si bombardamentele georgiene in Osetia de Sud, in urma carora  doua persoane ar fi fost ucise.

“Pentru noi aceasta inseamna un efort concertat al partii georgiene de a spori tensiunile cu scopul de a face sa esueze negocierile de pace in curs si sa ruineze orice speranta de progres politic”, a explicat diplomatul rus. Acesta a mai anuntat si ca a depus, in cadrul Consiliului de Securitate, un proiect de rezolutie prin care solicita ca autoritatile georgiene si asa-zisele autoritati abhaze sa semneze fara intarziere un document prin care se angajeaza sa nu recurga la violente, informeaza Mediafax.

Proiectul, distribuit presei, cere Georgiei sa “ia masuri urgente pentru ca situatia din Valea Kodori sa intre in conformitate cu acordul de incetare a focului si de mobilizare a fortelor de la Moscova, din 14 mai 1994” si ca “nici un alt tip de trupe neautorizate prin acest acord sa nu mai fie prezente in zona”.

Armistitiul din mai 1994 intre trupele georgiene si cele abhaze a fost urmat de mobilizarea misiunii de observatie a ONU in Georgia si a unei forte ruse de interpunere, formata din 3.000 de militari. Georgia nici nu vrea insa sa auda de continuarea misiunii militarilor rusi in regiune, dat fiind ca Rusia sprijina activ actiunile osete si abhaze de capatare a independentei.  

Demersurile Rusiei au continuat si in discutiile cu Alianta Nord-Atlantica , unde ambasadorul Rusiei la NATO, Dmitri Rogozin, a acuzat SUA ca joaca un rol distructiv incercand sa se amestece in conflictele din regiunile separatiste, subliniind ca Moscova nu va admite un nou conflict in Caucaz.

“Este o retorica inutila, nu va ajuta partile implicate sa se apropie”, a replicat secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer . Si autoritatile din Osetia de Sud au cerut comunitatii internationale, intr-o scrisoare adresata Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), sa nu permita escaladarea conflictului in regiune.

Intensificarea acuzelor si declaratiilor belicoase intre Rusia, Abhazia si Georgia a avut loc cu doar cateva ore inainte ca secretarul american de Stat Condoleezza Rice sa inceapa o vizita la Tbilisi pentru a discuta situatia din regiunile separatiste. Statele Unite si Rusia se afla in competitie deschisa in sudul Caucazului, regiune traversata de o conducta petroliera care transporta petrol din Asia spre Europa, explica Reuters.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea