Social

Rusia ar vrea baze militare in Balcani

Informatia, vehiculata de presa croata , a facut obiectul unei investigatii jurnalistice si la Moscova. Subiectul este insa un secret bine pazit. Moscova intentioneaza sa amplaseze doua baze rusesti, dotate cu rachete nucleare, in Balcani : una in Serbia, alta in Bosnia, in apropiere de granita cu Croatia. Stirea-soc, publicata recent de cotidianul croat "Slobodna Dalmacja", a fost reluata de "Komsomolskaia Pravda ", care a incercat sa afle daca exista o baza reala pentru aceste informatii. Investigatia publicatiei ruse a fost demarata in urma unei declaratii a candidatului radical la Presedintia Serbiei, Tomislav Nikolici. Acesta a afirmat ca Belgradul va cere Rusiei sa amplaseze "o baza militara in Serbia", in cazul recunoasterii independentei provinciei Kosovo. Contactati pentru detalii, jurnalistii de la "Slobodna Dalmacja" au precizat ca au oferit sume mari de bani unor oficiali militari , dar nu au reusit sa scoata nimic de la ei. "Nici nu incercati macar! Mai degraba veti afla numarul amantelor acestora, decat ceva referitor la bazele rusesti", au afirmat acestia. Ziaristii rusi nu au avut prea mult succes nici la ei acasa. Unii generali au spus totusi, pe un ton misterios, ca "totul este posibil".

Raspuns la scutul american antiracheta

Fara o , ziaristilor nu le-a mai ramas altceva de facut decat sa apeleze la experti, ale caror pareri sunt impartite. Unii au luat in calcul posibilitatea amplasarii unor baze in Balcani, dar au exclus dotarea lor cu rachete nucleare. Generalul Leonid Ivasov considera ca Moscova ar putea crea o baza in zona doar cu acordul NATO. "S-ar putea ca la nivel oficial Rusia sa nu recunoasca independenta Kosovo , dar, de fapt, sa contribuie la consolidarea noului stat", a precizat Ivasov, care ar vedea o la Kosovska-Mitrovita. Alti experti au apreciat ca Rusia incearca sa gaseasca un raspuns "pe masura" la scutul american antiracheta din Polonia si Cehia. Ei au sustinut ca Moscova ar putea amplasa baze si in tari din America de Sud, precum Venezuela sau Cuba. Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea