Social

Rovana a ramas doamna de Plumb din PSD

Candidata sustinuta de Mircea Geoana la presedintia organizatiei de femei a PSD a fost zdrobita de contracandidata ei, Rovana Plumb , iesita la lupta cu toate armele. Plumb a obtinut aproape doua treimi din voturi, strangand 232 de voturi, fata de 156 ale Anei Birchall . Batalia pentru putere in cadrul organizatiei de femei a fost apriga, pentru cele 11 posturi de vicepresedinti inscriindu-se nu mai putin de 197 de pretendente.



Fost ministru in guvernul Nastase si actual presedinte al Departamentului de protectia mediului, asupra caruia vegheaza acelasi Adrian Nastase, Rovana Plumb i-a aratat adversarei sale, Ana Birchall, fost consilier al lui Geoana, ce inseamna experienta politica.


Ana - ca Geoana, Rovana - ca Nastase


Speech-urile celor doua au aratat foarte clar cu cine a studiat fiecare la "scoala politicii".

Plina de entuziasm, Ana Birchall le-a indemnat de la prezidiu pe femeile social-democrate, adunate in Palatul Parlamentului, sa mearga pe formula actuala, daca sunt multumite, iar daca nu, sa voteze un nou inceput. Ea le-a spus pesedistelor ca mentalitatile trebuie sa se schimbe intr-unele de invingatoare si ca este nevoie de mai multe femei in politica. "Va propun un mic moment de reflectie", a spus Birchall, in timp ce pe proiectorul urias din spatele ei a aparut figura unei participante care motaia. "Barbatii trebuie sa aiba ultimul cuvant", a continuat ea, "dar acesta trebuie sa fie: ".

Pe de alta parte, discursul Rovanei Plumb a punctat foarte la obiect ceea ce doreau delegatele din sala sa afle, afirmand ca va cere la urmatorul congres al partidului ca femeile sa fie reprezentate in proportie de 30% in conducerea PSD si in administratia publica, centrala si locala. Plumb a vorbit despre respectul pentru femei si despre egalitatea de sanse. "Se vorbeste mult despre minoritati, si este foarte bine ca se vorbeste, dar egalitatea de sanse intre femei si barbati este cvasiinexistenta", a spus ea.

Un singur incident a perturbat atmosfera Conferintei nationale a femeilor PSD. Presedinta organizatiei de Bistrita, intr-o incercare de a-si exprima sustinerea pentru Birchall, a intrerupt desfasurarea evenimentului, cerand cu insistenta sa i se dea cuvantul si amenintand ca paraseste dezbaterile.

Cu toate acestea, la capitolul aplauze a castigat... Rodica Stanoiu . Aceasta a afirmat ca cei care hotarasc in privinta intocmirii listelor cu candidaturi sunt barbati, privind spre primul rand unde stateau Mircea Geoana, Adrian Nastase si Miron Mitrea. "La intocmirea listelor pentru alegeri, la toate nivelurile, dar mai ales in ce priveste parlamentul, cei care hotarasc sunt barbatii si sunt cam aceiasi. Domnule presedinte, va rog sa reflectati la acest lucru", a spus Stanoiu.

"PSD este un partid condus din oras, din Kiseleff, si de la tara, din Ion Ionescu de la Brad", a spus Mariana Negoita, indemnandu-i pe social-democrati sa se mobilizeze pentru a-si putea transmite mesajul.

Dupa anuntarea si prezentarea candidaturilor, Mircea Geoana, Adrian Nastase si Miron Mitrea au preferat sa stea departe, retragandu-se pentru a urmari meciul de handbal feminin din semifinalele Campionatului Mondial, dintre Romania si Ungaria.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea