Lgumele si fructele au fost obtinute prin incrucisarea mai multor soiuri de plante, unele seminte fiind aduse din tari exotice.
Rezultatul incrucisarii castravetilor armenesti cu cei de buzau a fost surprinzator chiar si pentru oamenii de stiinta. Acestia au obtinut pepenele-castravete. "Atunci cand este mic, pana in 30 cm lungime, poate fi consumat ca si castravete, un castravete zemos, aromati iar cand creste ajunge la 5-6 kg. si se transforma in pepene galben", a declart Costel Vanatoru, Biolog al Statiunii de Cercetare Legumicultura Buzau, protv.ro
Acestia au creat si o specie de pepeni galbeni foarte mici, care sa poata fi consumati de o persoana, la o singura masa. "Fructul este foarte mic, incape in palma, pulpa este alba si foarte dulce.", a adaugat Costel Vanatoru.
Acestia au mai cultivat si 70 de tipuri de vinete, de la cele obisnuite de culoare alba sau neaga pana la vinete de culoare rosie, verde si chiar vargate si vinete cu forme de gogosari sau ou de gaina. Cercetatorii nu s-au oprit aici si au obtinut si noi specii de ardei: ardeii negru-indigo, ardei portocalii sau verzi (au aceasta culoare cand sunt copti). In serele lor pot fi gasite peste 200 de specii de ardei foarte iuti.
Rosii cu gust de kiwi
Nici fermierii de langa Bucuresti nu se lasa mai prejos. Florin Cojocaru, cultiva de patru ani, in solarii rosii cu gust de kiwi, dar si rosii de culoare alba.
"E White Beauty, e o rosie alba, care e alba cand e coapta, are ceva de strugure in textura.”, explică Florin Cojocaru pentru digi24.ro.
Fermierul cultiva in serele sale peste 80 de specii de ardei iuti si capsuni.
Florin Cojocaru, fost specialist in marketing stie ca succesul afacerii sale este faptul ca a adus pe piata din Romania soiuri noi de legume, care nu se gasesc in orice aprozar. Multe dintre soiurile aduse de acesta provin din Anglia, Rusia sau Ucraina.
Sursa foto: protv.ro