Social

#harghita #sanmartin #romi #conflict #infractiuni

Romii din Sanmartin pot reveni daca respecta legea

Constantin Strujan , prefectul de Harghita, a declarat ca romii plecati din Sanmartin se pot intoarce la casele lor daca respecta legea.

Majoritatea romilor a fugit din sat dupa un conflict cu localnicii care au dat foc la trei colibe si au spart geamurile la mai multe. Nemultumirea localnicilor a fost cauzata de furturile repetate si de agresiunea romilor prinsi furand. 

"Cand s-a format comisia de dialog, a fost incheiat un armistitiu , iar partile trebuie sa astepte rezultatele hotararii comisiei. Romii care au fugit de acasa se pot intoarce, dar vor trebui sa respecte legea. Urmeaza alte sedinte ale comisiei, o solutie viabila vom avea, cel mai probabil, la sfarsitul lunii iulie", a declarat prefectul, citat de Cotidianul.

In urma incidentelor violente convietuirea pasnica a romilor alaturi de romani a devenit imposibila, dar partile discuta si au stabilit mai multe conditii pentru revenire. Cei aproximativ 200 de romi din Sanmartin nu au locuri de munca si majoritatea copiilor nu merg la scoala.

Locuitorii comunei vor ca romii sa-si vanda caii pe care nu pot sa-i intretina si ii duc la pascut pe pasuni care nu le apartin. Prezenta lor pe camp nu va mai fi tolerata pentru ca nu detin terenuri, iar daca sunt angajati ca zilieri, cei pe pamantul caruia vor lucra, vor fi responsabili pentru ei. 

Conflictul a izbucnit in duminica Rusaliilor catolice cand doi tineri le-au atras atentia unor romi ca si-au lasat caii sa pasca pe terenul lor, lucru pentru care au fost batuti cu coasa.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea