Social

"Romanul s-a nascut poet"

Poezia romana contemporana este reprezentata la Varsovia de Emil Brumaru, Marius Ianus, Claudiu Komartin , Angela Marinescu, Ileana Malancioiu, Ioana Nicolaie, Ioan Es. Pop, Simona Popescu, Octavian Soviany si Robert Serban.

Romania are, in Targ, 11 standuri personalizate: un stand fix si 10 standuri mobile - siluetele in marime naturala ale celor 10 poeti.

Joi, 15 mai, incepe la Varsovia ce-a de-a cincizeci si treia editie a Targului International de Carte, cel mai mare eveniment dedicat literaturii din Polonia.

Romania participa la Targ pentru a doua oara consecutiv dupa o intrerupere de mai multi ani, iar prezenta noastra, rezumata de observatia tandru-ironica "Romanul s-a nascut poet", are ca tema tutelara poezia romana contemporana. Dincolo de tusa autopersiflanta, insa, enuntul are o acoperire de atatea ori probata, poezia fiind o forma de creativitate la care romanii au excelat intotdeauna.

Romania va fi reprezentata printr-un stand fix si zece standuri mobile, gandite ca o mare instalatie, al carei design apartine artistului Arnold Estefan. Fiindca literatura romana este inca putin cunoscuta in Polonia, standurile urmaresc sa retina atentia vizitatorilor mai mult decat ar face-o intalnirile cu scriitorii sau cu editorii ori simpla expunere a unor carti romanesti.

Standul fix, un perete ca un grafitti stilizat, este imprimat cu numele celor zece poeti reprezentand generatiile inca active - Emil Brumaru, Marius Ianus, Claudiu Komartin, Angela Marinescu, Ileana Malancioiu, Ioana Nicolaie, Ioan Es. Pop, Simona Popescu, Octavian Soviany, Robert Serban - si cu cate o poezie din opera acestora.

Pe rafturile dispuse aleatoriu vor fi prezentate carti de poezie aparute in ultimii ani la editurile cunoscute pentru programele sau seriile dedicate poeziei: "Cartea Romaneasca","Vinea"si"Brumar".

Standurile mobile ii reprezinta, tot stilizat, pe cei 10 poeti in marime naturala si sunt raspandinte in tot Targul, in cele mai neasteptate locuri. Fiecare silueta va purta 250 de fluturasi cu versuri din poetul respectiv, traduse de Joanna Kornas Warwas si Tomasz Klimkowski, unii dintre cei mai buni tineri traducatori de literatura romana din Polonia.

Inaintea ceremoniei de deschidere, cele 10 siluete ii vor astepta pe vizitatori pe esplanada din fata Palatului Culturii si Stiintei, imensa cladire care domina centrul capitalei poloneze, ca niste mesageri ai unor esente pe care romanii le stiu distila foarte bine.

Dupa Targ, siluetele poetilor romani se vor muta pentru catva timp pe trotuarul larg si circulat din fata Institutului Cultural Roman, situat pe o cunoscuta artera varsoviana. De-a lungul anului, standul fix si cele 10 siluete vor fi montate si la alte mari targuri de carte din Polonia sau, ca instalatii, in diferite locuri publice .

Targul International de Carte de la Varsovia se va desfasura intre 15 si 18 mai, iar invitatul special de anul acesta este statul Israel.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea