Social

#spitale #nastere #ue #spitalizare #decontari

Romanii vor putea sa se trateze in spitalele din UE

Romanii se vor putea interna in orice spital din UE din toamna acestui an, iar statul va deconta partial contravaloarea cheltuielilor, potrivit unei directive a Parlamentului European, care va intra in vigoare din 25 octombrie. Directiva nu include insa vaccinarile si transplanturile de organe.

Dupa ce va fi tratat, pacientul se va prezenta cu factura, pe baza careia sa va face decontul, la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. De exemplu, daca o romanca decide sa nasca in Ungaria, costul acestei interventii va fi de 7.400 de lei. La intoarcerea in tara, CNAS va deconta suma de 5.800 de lei.

"Este o masura buna! Creeaza deschidere astfel incat pacientul sa poata sa-si aleaga singur institutia medicala in functie de calitate si de specialitate. Este in avantajul nostru, al pacientilor", a declarat pentru realitatea.net Vasile Barbu, presedintele Asociatiei Nationale pentru Protectia Pacientilor.

Pe de alta parte, Lucia Duta, fostul sef al CNAS, este de parere ca aceasta directiva va afecta sistemul sanitar romanesc, numarul pacientilor din spitalele autohtone urmand sa scada.

In acest moment, pacientii romani se pot trata in spitalele din strainatate, pe baza unei recomandari medicale si a unui formular emis de CNAS. In aceasta situatie, tratamentul este decontat in totalitate.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea