Social

Romanii vor putea fuma in spatiile publice!

Liber la fumat in spatiile publice pentru romani, inclusiv elevi si studenti. Senatorii au decis astazi respingerea initiativei Executivului sa interzica total fumatul in spatiile publice, eliminand sanctiunea cu munca in folosul comunitatii pentru elevii si studentii care sunt prinsi fumand in spatii nepermise.

Ordonanta prin care Executivul amenda Legea privind prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun a fost modificata de senatori prin aprobarea unui amendament propus de Comisia juridica prin care se abroga articolul care prevedea ca interzicerea totala a fumatului in toate spatiile publice inchise va fi decisa de Executiv.

De asemenea, senatorii au abrogat o parte din prevederile mai severe ale Ordonantei, respectiv pe cele prin care se interzice comercializarea produselor din tutun in unitati comerciale aflate la mai putin de 50 de metri de spitale si unitati de invatamant, cu exceptia unitatilor de invatamant superior .

In plus, elevii si studentii care sunt prinsi fumand in spatii publice inchise nu vor mai trebui sa ispaseasca pedepse cu munca in folosul comunitatii, ei putand fi numai amendati cu sume cuprinse intre 100 si 500 lei.

Modificata a fost si amenda cu care sunt sanctionati cei care nu respecta prevederile Ordonantei. Astfel, amenda a ajuns de la suma cuprinsa intre 2.500 la 5.000 lei la o suma intre 250 si 1.000 lei.

Pentru a deveni aplicabile, noile masuri vor trebui sa treaca insa si prin Camera Deputatilor, care are in acest caz rol decisiv pentru ca aceste prevederi sa devina lege. In urma cu doar cateva luni, Executivul aprobase o Ordonanta de Urgenta care prevedea ca fumatul este interzis in spatiile publice, baruri, restaurante sau in apropierea spitalelor si institutiilor de invatamant, amenzile pentru cei prinsi ca incalca aceste prevederi legale fiind extrem de mari.  

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea