Social

Romanii se indoapa cu lapte si paine, europenii se ospateaza cu carne si vin

Romanii beau, in medie, cu circa 10 litri de vin pe an mai putin decat media Uniunii.

Un roman consuma un kilogram de carne o data la sase zile, in timp ce un european mananca, in medie, aceeasi cantitate in numai patru zile. Pe de alta parte, o familie din Romania bea un litru de lapte o data la 5 zile, fiecarui membru revenindu-i aproximativ aceeasi cantitate ca si unui european, potrivit datelor Ministerului Agriculturii.

Nici cand vine vorba de cantitatile de vin sau suc nu stam mai bine, romanii nefiind mari fani ai acestor doua categorii de produse. Astfel, in timp ce din statistici reiese ca un roman bea 63 de litri de suc si 21,4 de litri de vin pe an, media europeana este de 70 de litri, respectiv 32 de litri pe cap de locuitor.

Desi romanii sunt cunoscuti ca mari amatori de paine, se pare ca pe viitor vom da painea pe paste fainoase , avand in vedere ca tendinta pe termen lung este de reducere a consumului de paine in favoarea pastelor.

Modernizarea productiei, cheia cresterii consumului

Ministerul mizeaza pe dezvoltarea sectorului de procesare a produselor alimentare pentru a creste nivelul consumului. Insa fondurile europene nerambursabile destinate cresterii calitatii productiei agroalimentare nu au atras atat de multe firme precum se astepta.

Astfel, proiectele depuse spre finantare prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) au reprezentat in medie 50% din suma alocata. „Este un sector care trebuie stimulat, pentru ca fermierii ar trebui sa-si inchida ciclul de productie, sa se asocieze pentru unitati de procesare, sa nu mai fie dependenti de cei care le achizitioneaza produsele.

In alte state exista acest model, al fermierilor actionari la unitatile de procesare”, explica Gheorghe Albu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea