Social

Romanii s-ar intoarce in tara pentru 1.000 €

Romanii din Italia vor sa se intoarca acasa. Aceasta a fost concluzia autoritatilor romane care au organizat sambata la Roma bursa locurilor de munca pentru romanii care se afla la munca in Peninsula. Targul de joburi de la Roma a fost asaltat sambata de romani care se gandesc sa revina la munca in tara. In acest fel a venit si raspunsul pentru autoritatile romane, a caror intentie a fost sa ia pulsul pietei fortei nde munca romanesti din strainatate, pentru a vedea in ce masura romanii sunt dispusi sa se intoarca in tara. Si pentru ca spatiul a fost neincapator pentru romanii veniti sa afle detalii si sa-si depuna CV-uri, organizatorii au decis ca masura sa fie extinsa si la Torino si Milano, urmand ca proiectul sa fie aplicat si in Spania. Cele doua parti au fost in mare multumite de rezultate – organizatorii si firmele venite cu oferte de locuri de munca la Roma s-au declarat multumite, cel putin pentru aceasta etapa. Firmele au avut oferte de locuri de munca platite cu sume intre 500 si 1000 de euro, in functie de calificare. Insa nici “stranierii” nu s-au lasat mai prejos. Se pare ca angajatorii din tara s-au trezit fata in fata cu niste romani occidentalizati, care stiau bine ce sa intrebe cand e vorba de un job, negociind si intreband lucruri mergand de la cazare, scoala pentru copii, conditii de munca si pana la program si pauze de masa. Una dintre probleme importante care s-a ridicat in majoritatea cazurilor se leaga de sotiile muncitorilor. Intrebarile care au aparut au fost “daca barbatii se intorc in tara, ce fac nevestele? Ca, daca raman somere sau se angajeaza pe 100, 200 de euro, familia iese in pierdere rau de tot, ceea ce nu e bine”.

Bursa de la Roma, un succes

Printre cei prezenti sambata la Roma a fost si ministrul Muncii, Paul Pacuraru. El a discutat cu romanii stransi la targ despre propuneri si idei, incercand astfel sa le raspunda oamenilor la intrebari. La bursa au venit si doi lideri sindicali in confederatiile italiene. Desi n-au apucat sa vorbeasca intre ei inainte de a da interviuri presei, declaratiile au fost identice. Sindicalistii au considerat ca este o idee buna bursa locurilor de munca de la Roma, dar are cateva probleme. In primul rand, angajatorii si functionarii Ministerului Muncii trebuie sa vina cu o „oferta complexa” care sa asigure locuri de munca atat barbatilor, dar si nevestelor lor, daca vor ca oamenii sa se gandeasca serios la intoarcerea in tara. Apoi, angajatorii ar trebui sa isi faca niste socoteli mai clare in privinta salariilor pe care isi pot permite sa le ofere, altminteri e greu de crezut ca va da careva vrabia din mana. Bursa de locuri de munca in constructii care a avut loc sambata la Roma face parte din proiectul-pilot de recrutare a fortei de munca romanesti din strainatate. Proiectul a fost organizat de catre Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse, in colaborare cu Ambasada Romaniei in Italia si cu Agentia Nationala de Monitorizare a Fortei de Munca din Romania. Sapte mari firme de constructii din Romania, care se confrunta cu o lipsa acuta de personal, au fost prezente in Italia. Reprezentantii firmelor romanesti au pus la dispozitia romanilor din Italia aproximativ 1.000 de locuri de munca. Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea