Social

#lege preventie #romani medic # boli romani #boli cronice

Romanii, obligati sa mearga la medic! Refuzul, taxat scump

Romanii care refuza sa se prezinte la controalele medicale si care, din cauza acestei neglijente, ajung sa sufere de boli cronice, precum cancer sau hipertensiune arteriala, in stadiu avansat, vor fi nevoiti sa plateasca partial sau chiar integral costul tratamentului administrat! Aceasta este propunerea legislativa a peste 100 de parlamentari liberali!

Desi legea prevede dreptul asiguratului de a refuza participarea la programul de preventie, prin completarea unei declaratii pe propria raspundere, cei care o fac vor putea fi pusi in situatia achitarii partial sau integral a costului tratamentului necesar in cazul in care se imbolnavesc.

Initiatorii proiectului motiveaza aceasta propunere prin exemple.


“O pacienta cu cancer mamar depistat in stadiul II, care a refuzat participarea la programele de depistare prin mamografie poate fi obligata sa suporte o contributie la costurile curative in cuantum de 10% sau 20% fara a depasi anumite limite care se stabilesc prin Contractul cadru”, propune legea.

“Un pacient cu hipertensiune arteriala, care a refuzat sa se prezinte la controlul medical solicitat de medic poate fi obligat sa suporte nu doar 50% din costul tratamentului, ci 50% din toate costurile de diagnostic si tratament, inclusiv concediile de boala determinate", se mai arata in document.

Programul, la a carui implementare vor participa pe langa expertii agentiei si medicii ce fac parte din societatile medicale, va fi finantat cu minim 10% din bugetul alocat Sanatatii.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea