Social

Romanii o sterg frantuzeste

Cei mai multi romani care emigreaza in Canada aleg provincia Quebec. Aceasta nu are un plafon fix de primire a strainilor, si, in plus, procesul de emigrare este asistat de autoritatile canadiene, nefiind nevoie de intermediari. Romanii sint cautati pentru ca sint francofoni si pentru ca se adapteaza repede.

Din cei peste cinci mii de romani care pleaca anual in Canada pentru a se stabili acolo, majoritatea aleg provincia Quebec. Motivul este ca principala provincie francofona a Canadei se deosebeste de celelalte prin faptul ca nu are un plafon fix de acceptare a imigrantilor.

In plus, Quebecul a stabilit un program prin care pune la dispozitia cetatenilor straini informatii complete si gratuite despre conditiile de imigrare . Astfel, romanii care vor sa plece in Quebec nu trebuie sa mai apeleze la intermediari sau la firme de consiliere.

Emigrarea in patru pasi

Primul pas pentru emigrare este gratuit si presupune o evaluare pe Internet, pe site-ul www.immigration-quebec.ca/roumanie. Daca in urma acestui test rezultatul este pozitiv, urmatorul pas este solicitarea unui formular special, fie direct de pe Internet, fie de la biroul din Viena al BIQ. Completarea formularului presupune anexarea unor documente specifice, iar dosarul astfel format este returnat in Austria.

Cei carora le este acceptat dosarul vor fi programati intr-un interval de maximum patru luni pentru un interviu la Bucuresti. De aici, daca rezultatul interviului este satisfacator, dosarul pleaca in Canada pentru o evaluare finala. Toata procedura dureaza maximum 14 luni de zile, insa necesita peste zece mii de dolari pentru a completa toti pasii, inclusiv obtinerea vizei. La aceasta se mai adauga si o suma de bani cu care imigrantul trebuie sa soseasca in buzunar pentru a putea dovedi ca este capabil sa se ingrijeasca singur timp de trei luni de zile. Pentru un adult, ea este de cinci mii de dolari, iar pentru o familie cu un copil, sare de opt mii.

Romanii se pot integra bine

Anual, aproximativ patru mii de romani emigreaza in Quebec, iar experienta ne arata ca acestia se pot integra foarte bine aici, spune Guy Nolan, responsabil pentru Programele de informare in cadrul Biroului de Imigrare al Quebecului (BIQ). Dar nu numai Canada se afla in topul destinatiilor celor care vor sa se stabileasca in strainatate, statisticile aratind ca cei mai multi romani reusesc sa emigreze in SUA, Australia si Noua Zeelanda. Pe linga acestea, din ce in ce mai accesibile in privinta emigrantilor din tara noastra au devenit si Italia, Spania, Germania si Argentina.

De ce cauta romanii Canada?

Ca tara francofona, Canada se afla in impas, deoarece, din cei 250 de mii de imigranti care sint primiti in fiecare an, mai mult de un sfert vin din Asia. Rata natalitatii este una scazuta, iar populatia imbatrineste si cresterea demografica se poate realiza in prezent doar prin politici de imigrare. Nu in ultimul rind, Canada are o traditie bogata in domeniul imigrarii, unul din sase canadieni fiind nascut in afara granitelor tarii. Toate acestea justifica recrutarea imigrantilor pe care oficialii canadieni o promoveaza inclusiv in Romania prin conferintele organizate periodic de BIQ.

Candidatul ideal

Profilul unui emigrant ce nu va fi respins de autoritatile din Quebec este, totusi, destul de sofisticat. Astfel, cetateanul respectiv trebuie sa fi terminat o facultate si sa cunoasca bine limba franceza . In plus, o experienta in munca de cinci ani de zile, dar si virsta cuprinsa intre 22 si 35 de ani ii vor asigura acestuia un punctaj maxim in fisele de emigrare. Constituie, de asemenea, un avantaj daca respectivul are un copil si daca a vizitat deja Quebecul sau are rude in Quebec. Motivul este criteriul adaptabilitatii la viata de acolo, lucru considerat de autoritati ca fiind foarte important.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea