Social

#vin #vie #ecologic #bio #fermier #cultivator

Romanii nu stiu sa bea vin eco

Viile ecologice ocupa suprafete reduse in tara noastra iar romanii nu consuma vinuri bio. Acestea sunt concluziile care pot fi trase dupa consultarea datelor existente la Ministerul agriculturii .

In 2008, productia romaneasca de vinuri bio s-a situat in jurul valorii de doua mii de tone, obtinuta din cele aproximativ 400 de hectare de vie eco cultivate la noi. In acest timp in Italia suprafetele cultivate cu vita-de-vie ecologica ocupa 32.000 de hectare, iar in Franta, 21.000 de hectare, dupa cum noteaza Adevarul.

In tara noastra exista 19 fermieri care cultiva vita-de-vie in sistem ecologic, primul astfel de “indraznet” incepandu-si afacerea in 2003, cu aproape 15 ani intarziere fata de restul Europei. Cultivatorii se plang de faptul ca statul nu ofera subventii necesare ingrijirii acestor vii eco care necesita cheltuieli foarte mari pentru intretinere, chiar daca acest tip de produse sunt incurajate si de Uniunea Europeana.

Producatorii de vin ecologic spun ca in Romania o sticla de vin ecologic va costa aproximativ 15 lei fara TVA, ceea ce nu va permite acestui tip de vin sa patrunda in supermarketuri . Ei spera insa ca vor dezvolta o piata de nisa, de romani care sa consume numai acest tip de vin.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea