Social

Romanii nu pleaca in concedii pentru ca nu au bani

Doar 15% din persoanele cu varsta de peste 7 ani merg in concediu sau in vacanta, releva o ancheta asupra conditiilor de viata ale romanilor, efectuata de Institutul National de Statistica (INS) in perioada iunie 2004-mai 2005. Motivul principal pentru care romanii nu reusesc sa se bucure de vacante este cel financiar (76%).

30% dintre persoanele de peste 50 de ani nu calatoresc din cauza varstei, iar 26% - din cauza starii de sanatate . Alte motive invocate de romani pentru lipsa calatoriilor sunt lipsa timpului (17%) si problemele familiale (13%).
Conform sondajului, aproximativ 55% dintre cei care petrec un concediu sau o vacanta in afara localitatii de domiciliu sunt persoane tinere, pana in 35 de ani. Petrecerea concediului constituie in special o preocupare a patronilor (39%), dupa care urmeaza salariatii (25%) si lucratorii pe cont propriu in activitati neagricole (15%).

Familiile mici calatoresc mai des

Romanii cu familii alcatuite din trei sau patru persoane sunt tentati mai des sa mearga in calatorii. In schimb, cei cu familii numeroase, de peste sase membri, calatoresc foarte rar (5%), arata ancheta. Aproximativ 95% dintre persoanele care calatoresc aleg ca destinatie o localitate din Romania, in timp ce abia unul din 13 romani merge in strainatate.

Referitor la concediile petrecute in tara, studiul INS arata ca doua din cinci persoane petrec sejururi cuprinse intre opt si 14 zile, mai putin de o treime permitandu-si concedii mai lungi de 14 zile.
INS constata ca numarul romanilor din mediul urban care isi petrec vacantele in alte localitati este de patru ori mai mare decat cel din mediul rural. Sunt folosite in principal serviciile unitatilor de turism (50%), dar un numar destul de mare recurge la metode mai ieftine de cazare. 33% apeleaza la rude si 12% la prieteni.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea