Social

Romanii nu mai au medici care sa-i ingrijeasca

Tara noastra este codasa la numarul de medici care ii ingrijesc pe romani. Cu doar 1,9 medici la mia de locuitori, Romania ocupa locul 31 din 33 in Europa, in conditiile in care media continentala este de 3,8 medici la mia de locuitori. Ultimele date venite din partea autoritatilor romane arata ca in 2007 au plecat sa lucreze in strainatate 1.200 de medici, adica 4 la suta din totalul celor ce au drept de libera practica in tara noastra. Acest fapt a condus la o situatie “de criza” in privinta numarului de medici din tara. Practic, in Romania, numarul de medici si chiar si cel de farmacisti este de doar jumatate din cat ar fi necesar pentru acoperirea la un nivel normal al asistentei medicale pentru romani. Primele doua cauze ale crizei de medici sunt, potrivit Colegiului Medicilor, salariile mici si dotarile modeste din unitatile sanitare care ii fac pana si pe liceeni care se gandeau sa dea la Medicina sa renunte la asemenea planuri. Conform datelor Colegiului Medicilor din Romania, o treime din specializarile medicale nu sunt acoperite in intregime la nivel national. Astfel, exista judete fara medic cardiolog, endocrinolog sau pneumolog, cum ar fi Bistrita Nasaud, Mehedinti, Ialomita si Calarasi. Ministerul Sanatatii anunta la inceputul acestui an ca aproape noua mii de medici si asistente au solicitat in ultimul an eliberarea unor certificate de conformitate in vederea angajarii intr-o unitate sanitara din Uniunea Europeana. In perioada 1 ianuarie 2007 -1 februarie 2008 au facut astfel de solicitari 5.600 de medici si 3.300 de asistenti medicali si moase. Din totalul celor 8.900 de cereri privind eliberarea certificatelor de conformitate, prin care sunt recunoscute in Uniunea Europeana studiile din domeniul medical efectuate in Romania, au primid acest document 3.770 de doctori si 2.026 de asistentii medicali si moase.

Ministerul Sanatatii face spitale

In acest timp Ministerul Sanatatii Publice a anuntat ca asteapta, incepand cu luna viitoare, oferte pentru proiectarea, constructia si dotarea a 32 spitale, proiectele cu o valoare totala a investitiilor estimata la 13,7 miliarde de lei (circa 3,7 miliarde euro), care ar urma sa fie finalizate in anul 2012. Ministerul vrea sa realizeze patru Oradea , Bistrita, Braila , Brasov, Calarasi, Resita, Giurgiu, Deva, Galati, Turnu-Severin, Piatra-Neamt, Ploiesti, Sibiu si Suceava. In judetul Mures, autoritatea intentioneaza sa construiasca zece unitati, respectiv trei spitale municipale (Reghin, Sighisoara si Tarnaveni ), trei spitale orasenesti (Ludus, Sarmasu si Sovata) si patru spitale comunale (Band, Deda, Iernut si Gurghiu). Proiectul cu cea mai mare valoare estimata (895,7 milioane lei) este spitalul regional Targu-Mures. La polul opus se afla trei dintre cele patru spitale comunale, cu 25,69 milioane lei fiecare. Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea