Social

#roman #somer #somaj #strainatate #criza

Romanii, intre someri de strainatate si cautatori de joburi in Romania

Criza a lovit si in romanii aflati in strainatate. Dupa ce multe firme s-au desfiintat sau si-au restrans personalul, multi dintre muncitorii de origine romana din Italia, Spania sau tarile nordice s-au vazut ramasi fara serviciu. Pentru ei a existat totusi o alegere: ajutorul de somaj sau plecarea spre Romania.

Multi dintre cei plecati la munca au preferat sa se intoarca in tara, acolo unde ii aveau pe cei dragi. Pentru acestia statele “de adoptie” au gandit si masuri care sa ii ajute in gasirea unui loc de munca. “In Spania, guvernul a luat decizia de a le da voie imigrantilor sa se intoarca voluntar in tarile de origine, pentru a-si cauta un loc de munca timp de trei luni, fara ca acestia sa piarda indemnizatia de somaj”, a explicat presedintele Asociatiei Imigrantilor din Tarile din Est (AIPE), Angela Placsintar, citata de Adevarul.

O parte dintre ei nu au venit cu mana goala, ci cu idei de afaceri si, in anumite cazuri, si cu ceva capital. “Multi sunt interesati sa vina cu banii si cu expertiza acumulate acolo, pentru a dezvolta o afacere in Romania”, a precizat Marius Bostan , presedintele Fundatiei Nationale a Tinerilor Manageri, citat de Business Standard.

Dintre acestia, cei care beneficiaza de ajutor de somaj in tari ale Uniunii, isi pot primi banii in Romania, pe baza unei cereri in acest sens. Astfel, conform autoritatilor, valoarea celor 124 de indemnizatii de somaj primite in tara de romanii care au lucrat in strainatate variaza intre 1.500 de lei si 5.600 (adica intre 357 si 1.333 de euro).

Alti romani au preferat insa sa ramana in tarile in care au trait in ultimii ani, chiar si fara un loc de munca. Potrivit Adevarul, reprezentantii asociatiilor de romani au spus ca majoritatea romanilor care plecasera in tara dupa un job au revenit in Spania, pentru ca in Romania le-a fost imposibil sa gaseasca o slujba platita cu 700-800 de euro.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea