Social

Romanii intra in biserica de doua ori pe an

Majoritatea romanilor merg la biserica doar de Paste si de Craciun. Anul acesta, momentul Invierii va aduna peste jumatate din populatie in biserici.

Multi romani devin credinciosi in preajma Sarbatorilor de Pasti. Desi cei mai multi dintre ei nu-si aduc aminte de lacasurile de cult decit de citeva ori pe an, aproximativ 60% din populatia Romaniei va fi prezenta in biserici la slujba religioasa ce sarbatoreste Invierea Domnului, potrivit unui sondaj Insomar, realizat pe un esantion de 1.032 de persoane.

Problema este ca oamenii, cind au putin timp liber, prefera sa se relaxeze mai mult din punct de vedere trupesc, decit spiritual. Asadar, ei mai degraba se duc undeva la munte sau stau pur si simplu acasa, decit sa vina la biserica, a afirmat parintele Valentin Fotescu, de la biserica Sfinta Vineri Noua din Bucuresti.

Doar 6,5 % dintre romani au afirmat ca in mod sigur nu vor merge la biserica in noaptea de Paste. Totodata, 76% dintre credinciosi prefera sa petreaca sfintele sarbatori acasa, in localitate, in timp ce doar 2,6 % afirma ca vor pleca intr-o scurta vacanta.

Mersul la biserica, prilej de intilnire cu prietenii

Cei mai multi romani, in jur de 34%, recunosc ca merg la biserca doar de citeva ori pe an. Majoritatea declara ca se duc doar cu ocazia Sarbatorilor de Pasti si de Craciun. Pentru multi dintre acestia, mai ales din rindul tinerilor, mersul la biserica poate fi echivalat cu un prilej de intilnire cu prietenii.

Acest aspect este si el adevarat. El reprezinta partea efectiva a prezentei la biserica si este vazut, din pacate, ca o intilnire ori cu prietenii, ori cu vecinii, declara parintele Valentin Fotescu.

In ceea ce priveste numarul credinciosilor care merg de mai multe ori la biserica, acesta reprezinta doar o patrime din populatia tarii, iar 22% merg o data pe saptamina.

Datori sa tina post

Aproape o treime dintre romani afirma ca tin post doar miercurea si vinerea inaintea Sarbatorilor Pascale. Acest lucru nu releva decit faptul ca romanul se simte obligat sa tina post si se amageste cu ideea ca s-a sacrificat si el putin, deci poate fi iertat, a declarat parintele Ioan Popa.

Aproximativ 15% dintre credinciosi tin post doar in ultima saptamina. Sint foarte multi oameni care cauta calea de mijloc. Nu pot tine tot postul, si atunci tin doar prima si ultima saptamina. E bine si atit, dar nu este de ajuns pentru un credincios adevarat, a adaugat parintele Fotescu.

Obiceiurile in noaptea de Paste

In noaptea de Inviere, la ora 00.00, fiecare credincios trebuie sa aiba in mina o luminare, pe care o va aprinde din lumina adusa de preot de pe masa Sfintului Altar. Conform traditiei, aceasta luminare reprezinta Invierea Domnului, adica victoria vietii asupra mortii. Dupa ce toata lumea ia lumina, urmeaza slujba de Inviere, cind se cinta Hristos a inviat. In unele regiuni, dupa slujba, multa lume pastreaza restul de luminare nearsa si o aprinde in cursul anului, cind are necazuri sau vrea sa depaseasca situatiile grele.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea