Social

Romanii, in categoria celor care traiesc in saracie absoluta

Trei milioane de romani traiesc in saracie absoluta. Aceasta este concluzia unui raport al Fondului Monetar International (FMI) care mai arata ca in lume sunt peste 100 de milioane de oameni afectati grav de tendinta de crestere a preturilor alimentelor.

Acest raport de ultima ora al FMI, care a fost mediatizat de insusi presedintele institutiei, francezul Dominique Strauss Kahn, arata ca in tara noastra exista diferentieri la nivelul regiunilor de dezvoltare, precum si diferente in ce priveste numarul celor afectati de saracie.

In aceasta privinta in Moldova se inregistreaza cea mai mare incidenta a fenomenului de saracie (35 la suta din populatie), iar in Bucuresti cea mai mica (circa 10 la suta), cat si in mediul rural (22 la suta) fata de mediul urban (7 la suta). In plus, in diferite zone ale tarii exista grade diferite de reducere a saraciei absolute, cel mai bine la acest aspect stand Bucurestiul si Vestul tarii.

Documentul mai arata inca un alt aspect alarmant, respectiv acela al tendintei de accentuare a decalajelor dintre bogati si saraci in ultimii ani. Astfel, discrepanta dintre veniturile celor bogati si ale celor saraci este una dintre cele mai mari din intreaga Uniune Europeana, absenta unei clase de mijloc numeroase apropiind structura sociala a Romaniei mai mult de statele din America Latina decat de cea a Vestului Europei, sau a statelor precum SUA, Canada si Japonia.

Conform “The Money Channel” si “Cronica Romana” raportul FMI a fost dat publicitatii in aceeasi zi in care Institutul National de Statistica a publicat datele referitoare la inflatia din tara noastra. Astfel, acesta arata ca preturile au crescut, la fel si rata inflatiei – preturile alimentelor s-au majorat, la fel si cele ale marfurilor nealimentare. Rata medie lunara, in primele trei luni, a fost de 0,7% in acest an, comparativ cu 0,1% in 2007.

In cel mai recent raport asupra inflatiei, publicat la inceputul lunii februarie, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a revizuit in crestere, cu 1,6 puncte procentuale, prognoza de inflatie pentru acest an si estimeaza pentru decembrie 2009 o inflatie anuala de 3,9%.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea