Social

#sarbatoare #biserica ortodoxa #Sf Dumitru

Romanii il sarbatoresc astazi pe Sfantul Dumitru

Biserica Ortodoxa il sarbatoreste astazi pe Sfantul Dumitru, ocrotitorul Bucurestiului si izvoratorul de mir. Peste 320.000 de romani isi sarbatoresc astazi si onomastica.

Pe Dealul Mitropoliei din Bucuresti a inceput de joi pelerinajul la Sfintele Moaste ale Sfantului Dumitru, iar credinciosii au acum ocazia sa se inchine si la moastele Sfintilor Constantin si Elena, dar si ale Sfantului Pavel.

Cel mai important moment al zilei de sarbatoare va fi Sfanta Liturghie, oficiata la Catedrala Patriarhala de Inaltpreasfintitul Parinte Mitropolit Efrem.

In ziua de vineri, 26 octombrie, cei care vor urca dealul spre racla, pot urmari slujbele tinute de preoti pe doua ecrane gigant. Racla cu Sfintele Moaste va fi retrasa pe 28 octombrie.

In credinta populara, ziua de Sfantul Dumitru marcheaza deschiderea oficiala a sezonului rece. Acest sfant desfrunzeste codrul si usuca plantele, iar in aceasta zi gerul isi arata coltii, iar caldura intra in pamant. Sfantul Dumitru este considerat de credinciosi si patronul pastorilor.

Potrivit Ministerului Administratiei si Internelor, peste 330.000 de romani isi sarbatoresc ziua onomastica de Sfantul Dumitru, dintre care cei mai multi sunt barbati.

Majoritatea poarta numele de Dumitru (peste 275.000), Mitica, Dimitrie, Dumitrache, Mitu, Mitrut/Mitrus, Mitru si Mitache. Cele mai frecvente prenume ale femeilor sarbatorite in aceasta zi sunt Dumitra, Dumitrita, Mita, Demetra si Dimitrita.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea