Social

Romanii din Spania se pregatesc sa emigreze acasa

Creditele la case – „argumentul” care-i incurca in Spania. 1.300 de conationali au venit la bursa romaneasca de la euro

Daca la bursa de locuri de munca de la Roma pragul unui salariu acceptabil incepea de la 600 de euro, la Castellon de la Plana au fost si romani care au spus ca s-ar multumi, pentru inceput, cu 400 de euro. Daca in cazul unui muncitor cu forme legale somajul in Spania este suportabil – statul iti asigura un procent din salariu care poate ajunge pana la 80%, timp de 2 ani, daca ai 8 ani de vechime neintrerupta – muncitorul la negru ramas fara slujba devine muritor de foame.

Oricum, in ambele cazuri – si al slujbei legale si al muncii la negru – ba chiar si daca romanul a „evoluat” pana la a fi patronul unei firme mici , recesiunea nu este usor de suportat. „Multi dintre cei veniti la bursa mi-au spus ca au probleme mari cu creditele facute deja aici. Erau oameni foarte interesati sa se intoarca in tara si sa-si deschida o afacere. Isi cumparasera, insa, case in Spania si, culmea, imi spuneau ca nu le mai pot vinde decat in pierdere. De pilda, o familie care isi cumparase cu doi ani in urma o casa cu 120.000 de euro nu mai gasea acum pe careva sa-i dea mai mult de 90.000”, explica Mihaela Matei, director in cadrul Ministerului Muncii din Romania.

Proba de lucru

Angela Placsintar, presedinta unei asociatii de romani din Castellon, spune ca bursa ar fi avut mai multi vizitatori daca ar fi fost mai mult mediatizata, iar interesul celor care au trecut pe acolo ar fi fost mai mare daca s-ar fi ales cu contracte incheiate.

„Angajatorii au venit sa-si prezinte oferta si sa tatoneze piata. Au zis «dom’le, eu pot sa-ti ofer atat, dar trebuie sa stiu ce poti sa faci, nu pe vorbe, pe proba». De aceea am propus firmelor interesate sa le ajutam sa organizeze probe de lucru – le punem un spatiu la dispozitie - dar aici, in Spania, nu in Romania. Pentru ca romanilor de aici le este frica sa se intoarca acasa. Ei vor sa aiba un contract ferm inainte sa faca pasul”

Intoarcerea – la fel de grea ca emigrarea

Este prea devreme pentru o evaluare a rezultatelor, dar Mihaela Matei spune ca se poate trage, totusi, o concluzie: „Intoarcerea va fi un proces la fel de complicat ca si imigrarea. Cei care vor veni, nu se vor sui in avion si-si vor relua viata de la momentul plecarii. Multi barbati mi-au spus ca se vor intoarce mai intai ei, apoi, cand isi vor face un rost in tara isi vor aduce si familiile. Sunt mai multe cauze: unii au platit chiria in Spania pe un an, copiii sunt la scoala si nu-i pot lua oricand, femeile castiga bine si, deocamdata, nu sunt amenintate sa ramana fara loc de munca...”.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea