Social

#roman #spania #somaj #forta de munca #imigrant #criza economica

Romanii din Spania, cei mai afectati de somaj

Romanii reprezinta, alaturi de marocani, comunitatile de imigranti in randul carora rata somajului a fost mai crescuta fata de ultimul trimestru al anului trecut, se arata intr-un articol recent al cotidianului spaniol El Pais.


Pe de alta parte, abilitatea de a depasi piedicile legale de pe piata muncii a romanilor, s-a materializat din plin prin intrarea lor in cadrul categoriei liber-profesionistilor, observa publicatia spaniola. Daca numarul acestora atingea valori medii in 2006, dupa aderarea Romaniei la UE, numarul acestora a crescut de la putin peste 5.000 la peste 45.000 in 2007.

Desi in calitatea lor de cetateni comunitari, romanii au dreptul sa locuiasca pe perioada nedeterminata in Spania, conditiile de munca ce trebuie indeplinite sunt cele pe care trebuie sa le respecte orice cetatean extracomunitar, explica El Pais, ca urmare a moratoriului impus de guvernul de la Madrid pietei muncii pentru imigranti. Declarandu-se liber-profesionisti , ei au reusit sa evite piedicile legale.

Observatiile mentionate apar in conditiile in care Ministerul spaniol al Muncii si Imigratiei urmeaza sa revizuiasca in luna septembrie mecanismele care regleaza forta de munca imigranta, pentru a putea face fata crizei economice. Secretarul de stat din Ministerul amintit, Consuelo Rumí, anunta ca revizuirea se va centra pe lista ocupatiilor in care angajarile se fac cel mai greu si pe care sa le potenteze cu factori cum ar fi mobilitatea sau relocarea somerilor.

In orice caz, a mai apreciat Rumi, Spania va avea in continuare nevoie de forta de munca imigranta, chiar daca in masura mai mica si pentru posturi “tot mai calificate”, mai citeaza cotidianul mentionat. Declaratiile au fost facute in cadrul prezentarii raportului anual referitor la imigratie si piata muncii, care a analizat efectele crizei economice asupra imigrantilor.

Fluxul de euro spre tara, in pericol

Acest fenomen ar trebui, in mod normal sa dea dureri acute de cap oricarui guvernant responsabil, aflat, fie si vremelnic, la Palatul Victoria: Spania este principalul angajator de muncitori romani , iar sectorul care “absoarbe” cei mai multi dintre conationalii nostri este nu agricultura, cum cred multi, ci constructiile, aflate deja in restrangere de activitate.

Informatiile care vin dinspre organizatiile romanilor din Peninnula Iberica arata ca, cel putin deocamdata, ei prefera situatia de somer in Spania sau Portugalia, celei de angajat revenit acasa cu salariile din tara. Ramane de vazut ce se va intampla dupa ce ajutoarele de somaj spaniole vor expira si daca recesiunea de acolo va deveni un fenomen cronicizat, insa, oricum, un lucru e clar: un somer va trimite in tara bani mai putini decat un angajat.

Fapt care va avea drept consecinta, pe termen mediu sau chiar scurt, reducerea drastica a fluxului de euro care a sustinut leul si, implicit cresterea economica a tarii, in ultimii sapte-opt ani. Iar BNR nu va mai putea lupta eficient impotriva inflatiei si deficitului extern fara ajutorul guvernului. Dar, bineinteles, va fi vorba de guvernul viitor, nu de cel actual.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea