Social

Romanii dau lectii de handbal in Anglia

Cativa romani au pus bazele, la finele anului trecut, echipei Olympia HC, in campionatul amator al Regatului Unit, iar in patru luni au ajuns in sferturile Cupei Marii Britanii, unde vor intalni, pe 12 martie, Oxford University.
Un anunt dat intr-unul dintre ziarele romanesti din Londra a strans mai multi imigranti care doreau sa faca miscare intr-un cadru organizat si cat de cat competitiv. Marius Popa afiliase la Federatia de Handbal din Anglia echipa Olympia HC si astfel romani, care lucrau ca profesori, instructori sportivi sau in domeniul constructiilor ori erau studenti sau chiar someri, au ajuns sa evolueze in campionatul amator din Regatul Unit. "Sunt si fosti handbalisti din divizia nationala sau din cele inferioare din Romania, dar si oameni care acum s-au apucat de acest sport. Cu toate ca unii nu mai jucasera de patru-cinci ani, dupa cateva antrenamente i-au batut pe englezi de nu s-au vazut. Totul pentru ca aici handbalul este la nivel de amatori. Toti am pus bani sa ne luam echipament, platim cate cinci lire sterline de persoana sa inchiriem sala de antrenament si, in plus, am mai cumparat si 20 de mingi. Cam astea au fost cheltuielile", a declarat fondatorul formatiei. Romanii nu vor sa se opreasca la acest nivel. Vor sa castige campionatul si chiar sa joace in cupele europene, unde Marea Britanie are asigurate patru locuri, si sa mai infiinteze si un compartiment feminin, unde, deocamdata, sunt legitimate patru fete. "Anul trecut a fost o formatie de aici care s-a inscris in cupe, platind totul din propriul buzunar. Vrem sa devenim cel putin semiprofesionisti. Am sunat la consulat sa iau date despre romani care detin functii mai importante in Londra si, in plus, sper ca sa implicam in sponsorizare si cele trei restaurante romanesti de aici. Daca vom gasi oameni sa ne ajute, vom face pasul", a precizat Popa, care este si antrenorul echipei. Printre jucatorii formatiei romanesti apare si un nume care numai rezonante mioritice nu are, Mark Wilson. Englezul are o poveste aparte. "Mark statea intr-un pub in Suedia si urmarea un meci de handbal, fiind pentru prima oara cand vedea asa ceva. si-a zis ca trebuie sa se intoarca in Anglia si sa faca si el acest sport. Fara sa aiba habar nici macar de reguli, s-a dus la federatie, a intrebat unde poate sa se antreneze si asa a ajuns la noi. E foarte pasionat, chiar s-a apucat sa citeasca carti despre handbal. A prins si ceva romaneste", sustine Popa.
CV-ul lui Popa i-a speriat
Antrenorul echipei de romani din Londra a fost cooptat imediat in stafful federatiei din Anglia. Pentru ca se specializase pe handbal in facultate si pentru ca activase ca jucator profesionist in Romania, Marius Popa a fost acceptat ca membru al forului amator de specialitate si a fost, de asemenea, desemnat lector al federatiei, el tinand cursuri de antrenorat. "Cand au vazut ca am peste 400 de ore facute la ANEFS, nu m-au mai lasat sa plec", a glumit romanul.
Englezii, dezinteresati de sportul pe semicerc
Chiar daca se bat aproape la fiecare olimpiada pentru primele locuri la medalii, britanicii nu investesc deloc in handbal, fiind pe aceeasi treapta cu Luxemburgul, o alta tara in care acest sport este practicat la nivel de amator. Bugetul federatiei de specialitate se ridica la 7.000 de lire sterline anual, iar in toata Marea Britanie sunt inscrise aproximativ 40 de echipe, atat masculine, cat si feminine, de seniori si juniori.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea