Social

#lamai cancerigene #pesticide #romania #lamai

Romanii cumpara lamai cu substante cancerigene

Asociatia Pro Consumatori (APC) trage un semnal de alarma. In Romania sunt comercializate lamai tratate cu sustante cancerigene. Acestea provenind din Turcia.

APC a realizat o investigatie cu privire la ofera de lamai existenta in diverse spatii comerciale din Romania, ca urmare a solicitarilor venite din partea a zeci de consumatori, privind calitatea si siguranta lamailor comercializate.

Astfel, expertii APC au gasit la vanzare lamai tratate cu trei tipuri de pesticide: orthophenylphenol, tiabendazol si imazalil. Toate aceste lamai au ca tara de provenienta Turcia.

Pesticidele sunt substante sau combinatii de substante care sunt folosite in agricultura pentru distrugerea insectelor. Acetia insa au efecte negative asupra sanatatii oamenilor, deoarece in pesticide sunt incorporate ingrediente biologic active, foarte toxice. Unele pesticide isi diminueaza potentialul in timp, dar continua sa fie eficiente cateva zile, saptamani sau luni de la aplicarea lor.

Diverse alte pesticide sunt responsabile pentru o gama larga de efecte: slabiciune, tremur, spasme musculare, crampe, transpiratie, varsaturi, respiratie grea, vedere incetosata, pierderea cunostintei si chiar deces.

Potrivit APC, 9 din 10 lamai provin din Turcia. Adica 90% din totalul lamailor comercializate in Romania.

Ca masura de prevenire a efectelor averse, spala foarte bine lamaile si indeparteaza coaja. Daca vrei sa folosesti coaja de lamaie in retete, asigura-te ca achizitionezi lamei BIO, care nu sunt tratate cu pesticide. 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea