Social

#scoli #romani #minoritate #ucraina

Romanii au din ce in ce mai putine scoli romanesti in Ucraina

Scade numarul de scoli in Cernauti, titreaza Realitatea TV citand oficiali ucrainieni . Chiar si in scolile romanesti ramase au fost deschise clase cu predare in limba ucraineana, la cererea parintilor.

Numarul de scoli romanesti a ajuns in prezent la 77, dupa ce, in urma cu 10 ani existau 90. Conform Realitatea TV, oficialii de la Kiev recunosc faptul ca numarul scolilor romanesti din Cernauti a scazut insa spun si ca parintii sunt cei care solicita infiintarea unor clase cu predare in limba ucraineana in scolile romanesti din regiune. Pe de alta parte, in regiunea Cernauti mai exista o singura scoala cu predare in limba rusa si 16 scoli mixte - 13 ucraineano-romane si trei ucraineano-ruse.

In ultima vreme oficialii romani fac demersuri pentru ca membrii comunitatii romanesti din Ucraina sa poata beneficia de educatie in limba romana. De exemplu, europarlamentarul Calin Catalin Chirita a lansat la Bruxelles o solicitare privind adoptarea unei rezolutii referitoare la promovarea dreptului la educatie in limba materna pentru minoritatea romana din Ucraina. In plus ministrul de externe, Cristian Diaconescu a purtat discutii cu omologul sau ucrainean referitoare la monitorizarea respectarii drepturilor minoritatilor intre cele doua tari, dar si in legatura cu cooperarea culturala intre Romania si Ucraina.

Conform ultimelor date inregistrate la Ministerul de Externe , comunitatea romaneasca din Ucraina numara peste 400.000 de persoane, dintre care 151.000 romani, iar 258.600 "moldoveni".

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea