Social

Romanii au cel mai scazut nivel de pregatire

Romania este codasa Europei Centrale si de Est in ceea ce priveste nivelul de pregatire a populatiei, releva un studiu recent al Institutului de Cercetare a Educatiei IBW, din Austria.
Pe o scara de la 100 la 300 a indicatorilor de resurse umane, romanii au primit pentru pregatire 170 de puncte. Intre Estonia, care este in fruntea clasamentului deoarece are cei mai multi cetateni cu studii universitare, si Romania exista o diferenta de circa 30 de puncte.
Pe locul doi in topul celor douasprezece tari europene incluse in studiu se afla Cehia, ii urmeaza Lituania, Letonia si apoi Austria. Ungaria (locul noua) si chiar Bulgaria (locul zece) ne-au luat-o si ele inainte. Intr-un clasament al capitalelor central-est-europene, romanii sunt ceva mai bine cotati, Bucurestiul avand, dupa Praga, Bratislava , Sofia si Viena, cei mai multi licentiati. La nivel de regiuni, zona de nord-est a Romaniei incheie clasamentul, iar cei mai multi romani absolventi de facultate sunt in centrul tarii.

Autorii studiului au luat in calcul doar nivelul pregatirii (minim, mediu si superior), nu si calitatea acestuia ori diferentele de sistem educational.
Acest studiu se vrea un reper pentru investitorii straini, care iau decizii financiare si in functie de capitalul uman pe care il are piata de desfacere vizata. Rectorii zic ca stam bine cu pregatirea. "Nu pot fi de acord cu rezultatele acestui studiu, de oricine ar fi facut el. Credeti-ma, statistica e cel mai bun instrument de manipulare. La capitolul educatie stam bine.
Avem diverse probleme, cum ar fi abandonul scolar, dar invatamantul romanesc este perceput pozitiv la nivel european, asa ca nu putem fi de acord cu orice astfel de rezultate care ne parvin", spune Radu Munteanu , rectorul Universitatii Tehnice Cluj-Napoca. Marioara Lizica Mihut , rectorul Universitatii "Aurel Vlaicu" din Arad, e de parere ca "nu avem o reforma a sistemului de invatamant la modul real, ne lipsesc multe, dar inteligenta elevilor si stradaniile dascalilor nu ne lipsesc. Microsoft a organizat, recent, in Canada, o intalnire a primilor cincizeci de informaticieni din tara respectiva. Treizeci si sapte dintre ei sunt de origine romana si si-au facut studiile in Romania. Avem studenti si profesori peste tot in lume, rezultate excelente la olimpiade... nu, categoric, nu cred in acest clasament". Gheorghe Rosca, rectorul Academiei de stiinte Economice din Bucuresti, afirma ca e "putin derutat de rezultatele studiului. Cred ca sunt probleme in invatamantul preuniversitar, pentru ca numarul absolventilor de universitate nu are cum sa ne traga in jos.
As pune, asadar, concluziile cercetarii pe seama abandonului scolar. Cred insa ca si nivelul nostru de civilizatie are ceva de spus in aceasta chestiune: pentru noi, invatamantul nu reprezinta educatie pentru viata, asa cum ar trebui, ci-l subordonam unui scop meschin. Facem o facultate nu pentru ca asa simtim, ci pentru ca asa trebuie, pentru ca asa se cuvine, pentru ca trebuie sa faci o facultate".

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea