Social

Romanii, alaturi de sarbi la protestele de la Mitrovita

Mesajul unui membru al Academiei Romane: „Sa-i ia dracu pe aia care se culca pe o inima de sarb. Nu dam Kosovo“. Tricolorul, adus in Mitrovita sarbeasca. Romanii s-au alaturat, sambata, protestelor-maraton care se desfasoara in partea sarbeasca a Mitrovitei, de cand guvernul de la Pristina si-a declarat independenta fata de Serbia. In weekend a fost randul scriitorilor sa iasa in strada pentru a spune: „Kosovo e Serbia!“. Carturarilor sarbi li s-au alaturat conationali din Grecia, Romania si Rusia. In marea de steaguri sarbesti, in apropierea Podului Albastru, care leaga sarbii si albanezi din Mitrovita, s-a regasit si steagul Romaniei, iar demonstrantii au multumit romanilor pentru pozitia din ultima perioada. Unul dintre cele mai fulminante discursuri le-a avut poetul si traducatorul Adam Puslojic, membru de onoare al Academiei Romane. „N-am venit sa incurajam haosul si dezastrul, ci pentru ca ne dorim o ordine de libertate si democratie. Asteptam ca lumea sa se trezeasca si Kosovo sa redevina parte a Serbiei. As vrea sa-l citez pe un poet roman care spunea «Sa-i ia dracu pe aia care se culca pe o inima de sarb. Nu dam Kosovo»“, a incheiat Puslojic discursul, in uralele asistentei. Reprezentantul minoritatii sarbe din Parlamentul Romaniei, Slavomir Gvozdenovici, i-a asigurat pe demonstranti de tot sprijinul sau si al colegilor din Parlamentul de la Bucuresti, reamintind ca Romania a fost printre primele state care a emis un document oficial de nerecunoastere a Kosovo ca si stat. Cei aproximativ 150 de scriitori veniti, sambata, la mitingul de la Mitrovita, au fost adusi de autocare speciale de la Belgrad si au putut intra in Kosovo doar dupa o meticuloasa verificare la frontiera. De altfel, autoritatile „statului“ kosovar, cat si reprezentantii fortelor KFOR au anuntat ca vor selecta sarbii carora li se va permite accesul in regiunea inca controlata de Natiunile Unite . Motivul invocat este acela ca prin aceasta operatiune se incearca evitarea izbucnirii unor proteste violente in zonele majoritar sarbe din Kosovo.

Infanteria marina a Romaniei, trimisa in Kosovo

La sediul Batalionului 307 Infanterie Marina de la Babadag se desfasoara astazi ceremonia plecarii in Kosovo a 86 de militari romani care vor face parte din trupele KFOR. Aceasta este prima misiune internationala de lupta in care este implicat batalionul romanesc de infanterie marina. Infanteristii marini de la Babadag vor actiona alaturi de un detasament italian si vor indeplini activitati specifice de escorta, control trafic si patrulare. Datorita modului in care sunt instruiti, infanteristii marini pot desfasura actiuni de lupta in toate cele trei medii (terestru, acvatic si aerian) precum si misiuni de evacuare a necombatantilor, de cautare – salvare si de control asupra maselor de demonstranti (“riot control”). Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea