Social

#rezistenta bacterii la antibiotice #romani antibiotice #tratamente dupa ureche

Romanii, adeptii tratamentelor "dupa ureche". Riscurile sunt uriase!

Un roman din cinci ia antibiotice fara reteta, iar medicii avertizeaza ca aceasta practica este extrem de periculoasa, intrucat creeaza superbacterii care nu mai pot fi tratate, scrie Mediafax.

Potrivit unui raport al Comisiei Europene, jumatate dintre romani urmeaza anual un tratament cu antibiotice, uneori fara motive bine intemeiate. Raceala, gripa si toxiinfectiile alimentare sunt printre bolile care nu ar trebui tratate cu antibiotice, dar cu toate aceste se intampla frecvent sa se apeleze la acest gen de medicatie, chiar la recomandarea unor medici. Concluziile raportului arata ca mult pacienti cred ca stiu care e cel mai potrivit leac pentru suferinta lor, astfel ca solicita in farmacii antibiotice "dupa ureche" si le primesc chiar daca nu prezinta o reteta.

18% dintre romani obisnuiesc sa ia antibiotice fara a avea o reteta, in timp ce media europeana la acest capitol este de doar 3%. Expertii din domeniul sanatatii avertizeaza ca, din cauza abuzului de medicamente, infectiile ar putea redeveni principala cauza de mortalitate in urmatorii ani. Utilizarea excesiva a antibioticelor creste rezistenta microbilor la medicamente, lucru ce ar putea duce la aparitia unei bacterii ce nu s-ar putea trata cu niciun antibiotic existent, mai arata raportul.

Sursa foto: athugala.co.uk

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea