Social

#cristian diaconescu #ucraina #haga proces #exploatare comuna

Romania si Ucraina ar putea exploata in comun zona disputata la Haga

Romania ar putea propune Ucrainei exploatarea in comun a zonei maritime din jurul Insulei Serpilor, care face obiectul unui diferend bilateral judecat de Curtea Internationala de Justitie de la Haga , a declarat vineri ministrul de Externe Cristian Diaconescu.

Curtea Internationala de Justitie de la Haga, care a judecat diferendul dintre Ucraina si Romania privind delimitarea platoului continental din Marea Neagra, a anuntat vineri ca a incheiat deliberarile si ca solutia va fi pronuntata la 3 februarie.

Intrebat de realizatorul emisiunii "Europa ne priveste", de la TVR 1, daca este optimist in legatura cu verdictul care ar putea oferi Romaniei 18 ani de independenta energetica, Diaconescu a raspuns ferm: "Da, sunt optimist pentru ca stiu ca argumentele partii romane sunt foarte solide". In ceea ce priveste relatia bilaterala cu Ucraina dupa pronuntarea verdictului, Diaconescu a mai subliniat ca incearca sa propuna Kievului exploatarea comuna a zonei vizate. "Incerc, cu toata prietenia, sa comunic partii ucrainene ca acest verdict va avea o influenta pozitiva asupra relatiei bilaterale, inlaturand un subiect de disputa.

De exemplu, incercam sa propunem Ucrainei exploatarea economica in comun a zonei partajate de Curtea de la Haga, lucru care ar putea aduce avantaje ambelor tari", a explicat Diaconescu. Zona in disputa are resurse subterane de 100 de miliarde de metri cubi de gaz si 10 milioane de tone de petrol, iar Romania va putea trece imediat dupa pronuntarea verdictului la exploatarea acestor hidrocarburi.

Potrivit expertilor, hidrocarburile din zona ar putea oferi Romaniei 18 ani de independenta energetica. Procesul de exploatare a fost insa blocat pe timpul procesului de la Haga. Diaconescu va face, in cursul ultimei decade a lunii ianuarie, o vizita la Kiev, pentru o intalnire bilaterala cu omologul sau ucrainean, Volodimir Ogrizko. Decizia Curtii ramane insa pana la 3 februarie confidentiala, nefiind cunoscuta decat membrilor Curtii si nefiind comunicata nici partilor implicate. Agentul Romaniei la CIJ, Bogdan Aurescu , a refuzat sa faca orice fel de antepronuntare, spunand ca acest lucru este "contraproductiv" si impotriva practicilor agreate de Curte.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea