Social

#ce #salvgardare #raport #justitie

Romania scapa de clauza de salvgardare pe justitie, dar are de indeplinit recomandari

Romania poate rasufla usurata: a scapat de clauza de salvgardare pe justitie din partea Comisiei Europene (CE). Raportul anual pe justitie prezentat de CE, al treilea de acest fel pentru tara noastra de la aderarea la Uniunea Europeana, recomanda insa continuarea monitorizarii tarii noastre pana cand sistemul judiciar va functiona corect, iar clasa politica va sustine lupta anticoruptie.

Raportul Comisiei a constatat ca procesul de reforma este prea politizat, implementarea acestor reforme fiind inca fragila. “Romania inca se lupta pentru a depasi faptul ca aceste coduri, Civil si Penal, desi sunt actualizate nu au fost pe deplin revizuite, ceea ce a condus la numeroase amendamente legislative si ordonante de urgenta”, a declarat Johannes Laitenberger, purtator de cuvant al CE, citat de Realitatea TV.

CE a laudat doua institutii romanesti din domeniul justitiei. Astfel, despre Agentia Nationala de Integritate(ANI) s-a constatat ca este operationala si are rezultate bune in urmarirea declaratiilor de avere, in timp ce Directia Nationala Anticoruptie(DNA) si-a mentinut bunul parcurs in ceea ce priveste investigatiile non-partinitoare in cazuri de inalta coruptie, desi misiunea sa nu a fost sustinuta si de Parlament.

CE face recomandari in domeniul justitie

Tara noastra a primit din partea comisarilor europeni 16 recomandari in domeniul justitiei, printre care adoptarea codurilor de procedura civila si penala si facilitarea intrarii in vigoare rapida a celor 4 coduri prin adoptarea unei legislatii de punere in aplicare care sa clarifice cadrul legislativ, asigurarea faptului ca procedura de derulare a anchetelor penale a parlamentarilor care au fost sau sunt actuali membri a Guvernului se aplica in maniera uniforma, dar si transparenta in cazul CSM-ului.

In ce priveste Consiliul Superior al Magistraturii, CE recomanda consolidarea transparentei si raspunderii institutiei in ceea ce priveste recrutarile, promovarile, masurile disciplinare, transferurile si detasarile, dar si referitor la publicarea hotararilor CSM motivate intr-un format clar si accesibil, dupa cum noteaza NewsIn.

Raportul Comisiei Europene face trimiteri si catre adoptarea unei strategii mai eficiente in ce priveste resursele umane din domeniul juridic, arie in care tara noastra are inca probleme in ce priveste costurile si recrutarea de personal bine pregatit in domeniu.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea