Social

Romania, reclamata la Organizatia Internationala a Muncii din cauza salariilor profesorilor

Romania se afla, pentru a doua oara, pe lista cazurilor speciale monitorizate de Organizatia Internationala a Muncii (OIM), in urma unei plangeri facute de Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) privind salarizarea cadrelor didactice, se arata intr-un comunicat al FSLI.

In urma raportului trimis de FSLI, anul trecut, la Comisiei de Norme a OIM, in care se reclama nerezolvarea problemelor privind plata cu regularitate a salariilor cadrelor didactice si finantarea sistemului de educatie, OIM va discuta, si anul acesta, situatia Romaniei, in cadrul Adunarii Generale din luna iunie.

FSLI a reclamat, printre altele, ca in bugetul de stat pe 2007 nu au fost prevazute decat 5,2 procente din PIB pentru sistemul de educatie publica, desi, conform legii, acesta trebuie sa fie de 6 la suta. De asemenea, sindicatele au mentionat mai multe sporuri salariale si alocatii pe care Guvernul refuza sa le plateasca cadrelor didactice si personalului auxiliar, ceea ce a dus la procese castigate de profesori. Mai mult decat atat, Guvernul nu acorda salariul minim calculat pentru intervalul 2007-2010.

Sindicatele au mai mentionat in raportul catre OIM ca Guvernul nu a elaborat inca un proiect de lege cu privire la remunerarea angajatilor din sectorul public si la diferentele salariale dintre cadrele didactice si celelalte categorii de functionari bugetari, asa cum se angajase intr-o conventie semnata cu OIM in 2005.

In urma plangerii formulate de sindicate si a raspunsului Guvernului Romaniei, cerut de OIM, Comisia de Norme a solicitat Executivului sa prezinte masurile luate pentru punerea in aplicare a hotararilor judecatoresti prin care se cere recalcularea sau plata retroactiva a anumitor sporuri si indemnizatii pentru cadrele didactice.

In raspunsul guvernului privind raportul trimis de sindicate la OIM se considera nefondate cea mai mare parte a reclamatiilor, cum ar fi aceea referitoare la salariul minim lunar, care, potrivit Executivului, nu ar avea obiect in cazul angajatilor din sectorul bugetar.

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea