Social

#migratie #romania #medici

Romania ramane fara medici specialisti

2.500 de medici rezidenti si specialisti parasesc anual Romania. Cu varsta medie de 36 de ani, cei mai multi prefera tari ca Franta, Anglia sau Olanda.

Situatia este deja critica: in tara noastra raportul a ajuns la un medic la 500 de locuitori, dupa ce, in ultimii doi ani, au migrat peste 5.000 de medici.

"Facultatile de Medicina au anual, insumat, circa 2.500 de absolventi, dar este vorba despre medici foarte tineri, care nu au promovat rezidentiatul si care nu au niciun fel de specializare . Stiu, din atestatele pe care le eliberez pentru medicii care pleaca pentru a profesa in alte state din Europa, ca acestia sunt fie medici rezidenti, fie specialisti care au fost calificati aici, care au practica medicala de cativa ani in Romania. Asa am ajuns sa avem mai putin de un medic la 500 de locuitori, sub jumatate din media europeana", a declarat pentru Evenimentul Zilei presedintele Colegiului Medicilor, Vasile Astarastoae .

Un medic cu salariu de 1.500-1.700 de lei poate castiga pana la 7.000 de lire sterline lunar in Marea Britanie, cu un volum de munca injumatatit. Multi specialisti primesc si o prima de instalare de 5.000 de lire. Romania se confrunta in schimb cu o inflatie de medici de familie explica presedintele Colegiului Medicilor.

Astarastoae avertizeaza asupra gravitatii situatiei si subliniaza faptul ca tocmai anestezistii, specialistii in terapie intensiva , cardiologii si nutritionistii sunt cautati peste hotare, iar in Romania sunt in numar foarte mic.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea