Social

#arme #teroristi #romanisti #trafic #onu #raport #monzer al kassar

Romania, printre furnizorii de arme catre teroristi, conform Raportului ONU

Un raport ONU referitor la armament consemneaza Romania in lista tarilor care au vandut arme catre unul dintre cei mai mari traficanti internationali de arme, Monzer al Kassar. Autoritatile romane spun insa ca nu stiu nimic.

Armamentul vandut de Romarm, firma din Bucuresti controlata de stat si care grupeaza toate fabricile de armamanet din tara, urma sa ajunga la o organizatie terorista din America de Sud.

Tranzactia urma sa fie finantata din venituri obtinute prin trafic cu droguri, cei 400.000 de dolari urmand a fi folositi pentru achizitionarea de catre Fortele Armate Revolutionare din Columbia (FARC) a 4.350 pusti de asalt AKM, 3.350 pusti de asalt AKMS, 200 pusti de asalt RPK, 50 de pusti sniper Dragunov, 500 de pistoale Makarov, 2 milioane de gloante, 120 lansatoare de rachete RPG, 1.650 de grenade PG-7V si 2.400 grenade de mana RGO-78.

Raportul Institutului Natiunilor Unite pentru Cercetarea Dezarmarii (UNIDIR) arata ca monzer al kassar a cumparat armament din Romania, insa acesta nu a mai ajuns la teroristi pentru ca operatiunea era pusa la cale de autoritatile americane, care l-au si arestat si apoi condamnat pe traficant la inchisoare.

Ancheta a luat dovezi si din Romania

Potrivit Capital, in februarie 2009, traficantul a fost gasit vinovat de catre sistemul de justitie american, dupa o lunga operatiune de cumparare supravegheata, controlata de agenti sub acoperire ai Administratiei SUA de control al drogurilor (DEA), derulata inclusiv pe teritoriul Romaniei, incepand din 2007.

Anchetatorii americani au gasit, chiar asupra lui Kassar, o copie dupa un contract de livrare armament incheiat intre Romarm si o firma din Anglia - Trawl Services Limited, firma pe care Kassar o folosea ca intermediar in relatiile cu romanii.

Institutiile statului, ping-pong cu raspunsul

In ce priveste raspunsul autoritatilor statului roman cu privire la aspectele semnalate de raportul ONU, acesta lipseste. Institutiile care ar fi trebuit sa ofere un punct de vedere oficial in acest sens, respectiv Romarm, Agentia Nationala de Control a Exporturilor (ANCEX), Secretariatul de stat privind industria de aparare  si AVAS isi paseaza unii altora responsabilitatea oferirii unei reactii.

Raportul ONU despre traficul de arme din Europa mai contine si numele lui Viktor Bout , care este cunoscut in Romania pentru legaturile sale cu sirianul Omar Hayssam. Traficantul Viktor Bout este arestat in Thailanda in urma unei operatiuni asemanatoare cu cea a lui Monzer al Kassar. El ar fi promis ca va reusi sa cumpere si sa exporte arme din Bulgaria, pe care le-ar fi transportat cu ajutorul unei companii din Romania.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea