Social

Romania oraselor „de tara“

Doar cinci orase sunt 100% conectate la reteaua de apa. Baia Mare – orasul in care doar 1,24% dintre locuitori mai sunt clienti ai regiei de termoficare.

Romania oraselor „de tara“

Cea mai ieftina gigacalorie a fost anul trecut in Deva, cea mai ieftina salubrizare – in Targoviste si Galati, iar apa cea mai putin costisitoare, in Targu Jiu si Cluj-Napoca. Cel putin asa reiese dintr-un studiu al Institutului de Politici Publice intitulat „Ce (nu) au facut edilii muncipiilor in privinta serviciilor publice, timp de patru ani”. Raportul nu a luat in considerare si Capitala.

Apa si canal

Cele mai scumpe municipii in ceea ce priveste tariful la alimentarea cu apa potabila erau, in 2007, Bacau, Oradea si Targoviste (2,63 de lei pe metru cub), iar cele mai ieftine – Cluj-Napoca (1,35 de lei) si Targu Jiu (0,62 de lei).  Municipiile fruntase la capi­tolul „ racordare apa-canal” au fost Cluj-Napoca, Galati, Iasi, Sibiu si Timisoara, legate la retea in intregime. La polul opus s-au aflat Buftea (racordata la retea in proportie de 51%) si Vaslui (60%).

Salubrizarea

Pentru ridicarea gunoiului, cel mai mult platesc bucurestenii (8 lei pe luna), desi acest lucru nu este pomenit in studiu. Raportul arata ca cel mai mult platesc locui­torii din Buzau, Tulcea  (4,5 lei pe luna) si Brasov (4,1 lei).

Salubrizarea cea mai ieftina este in Targoviste (2, 2 lei) si Galati (0,1 lei). La nivel national, anul trecut tariful mediu a fost de 3,2 lei. Pana acum, primariile ar fi trebuit sa elaboreze deja niste strategii ale serviciului de salubritate . Primarii care nu s-au obosit sa faca acest lucru pana anul trecut au fost cei din Botosani, Brasov, Deva, Focsani, Ramnicu Valcea, Slobo­zia si Targoviste. Dintre toate primariile de municipii din tara, numai jumatate au realizat astfel de planuri.

Termoficarea

In topul oraselor cu cea mai scumpa gicacalorie conduce, potrivit raportului, Zalau (270 de lei gigacaloria) si Sfantu Gheorghe (250 de lei). Cea mai ieftina caldura au platit-o anul trecut locuitorii din Piatra Neamt (peste 109 lei) si cei din Deva (circa 107 lei). Anul trecut, nici jumatate din populatia tarii nu era racordata la reteaua de termoficare . Orasele cu cei mai putini locuitori bransati la retea sunt Baia Mare (1,24%) si Sibiu (3.09%).

Politia comunitara

Raportat la numarul populatiei, cei mai putini politisti comunitari se afla in Bistrita (un politist la 1.600 de locuitori) si Deva, iar cei mai multi – in Buzau si Slobozia (un politist la 300 de locuitori). Primariile cele mai lenese in a-si infiinta  acest serviciu sunt Oradea si Baia Mare. Acestea nu aveau Politie Comunitara nici macar in 2007, cand s-au implinit trei ani de la adoptarea legii privind infiintarea acestei activitati.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea