Social

Romania nu este inca in Schengen si se supune reglementarilor pentru tari neeuropene

Romania nu vede deocamdata nici o incalcare a dreptului comunitar in legile antiimigratie adoptate de Italia

Seful diplomatiei romane, Lazar Comanescu , a asigurat, de la Roma, ca „toti cetatenii romani (n.r. din Italia) sunt si vor fi tratati ca orice alt cetatean dintr-un stat membru UE”, relateaza Rompres. Declaratiile au fost facute dupa intrevederea cu omologul italian, Franco Frattini.

Mai mult, spune ministrul, expertii romani si italieni vor colabora pentru ca legislatia italiana sa fie armonizata cu cea europeana. Din perspectiva ministrului de Externe roman, legea ce prevede expulzarea celor care comit infractiuni, inclusiv a cetatenilor comunitari , se aplica la „nivel individual”.

Prin urmare, expulzarile „nu pot fi considerate ca fiind indreptate impotriva unui grup”. In urma cu aproximativ o saptamana insa, acelasi oficial explica faptul ca, dupa o prima evaluare realizata de Romania, noua legislatie italiana ar contine „lucruri care, cel putin, genereaza semne de intrebare”.

Oricum, a adaugat Lazar Comanescu, Comisia Europeana urmareste cu foarte mare atentie indeplinirea de catre toate statele membre a cerintelor care decurg din reglementarile comunitare in materie de libertate de circulatie.

Ca modalitate de „prevenire”, Comanescu a promis si ca Ministerul de Externe ii va informa pe romani care sunt legile din tarile spre care doresc sa plece si ce nu trebuie sa faca.

„Orice cetatean european aflat intr-un stat membru al UE trebuie sa inteleaga ca atunci cand se deplaseaza are si obligatia de a respecta legislatia tarii respective. Datoria noastra (n.r. a ministerului) este sa-i ajutam sa cunoasca acea legislatie”, a spus Comanescu. Informarea s-ar putea face si prin intermediul consulatelor Romaniei.

Frattini - „Romania nu este inca in Schengen”

Seful diplomatiei italiene a atras atentia ca „Romania inca nu face parte din Spatiul Schengen ”, fiind supusa tuturor regulilor aplicabile „tarilor neeuropene”. Afirmatia fusese combatuta insa de ministrul de Interne roman, Cristian David, care a indicat ca este posibila amprentarea, la intrarea in Italia, a cetatenilor care nu provin din Spatiul Schengen.

„Nu dorim inrautatirea relatiilor cu Romania - romanii cinstiti vor fi primiti in casele noastre, in firmele noastre; cei necinstiti vor fi expulzati , cu ajutorul politistilor romani”, a declarat Frattini. „Punctul de vedere al Guvernului roman este corect. Romanii cinstiti si care muncesc sunt necesari economiei Italiei; cei care au incalcat legea trebuie pedepsiti la fel de sever ca in Romania”, a argumentat ministrul italian de Externe, mai scrie Rompres.

Ministrul Frattini a spus ca angajamentele pe care si le-a luat actualul Guvern de la Roma privind initiative care-i vizeaza pe cetatenii comunitari prezenti in aceasta tara urmaresc sa respecte principiul european al liberei circulatii si sa ii penalizeze pe cei ale caror actiuni sunt violente. Potrivit lui Frattini, cetatenii romani vor fi in continuare bine primiti in Italia, noteaza Rompres.

Insa masurile adoptate de Guvernul Berlusconi transforma imigratia ilegala intr-o infractiune, instituie obligativitatea unui nivel minim de venituri pentru cetatenii comunitari care locuiesc pe teritoriul Italiei, ridica la trei ani de inchisoare sanctionarea adultilor care folosesc copiii la cersit, faciliteaza expulzarile infractorilor si aplica unele restrictii pentru reintregirea familiilor imigrantilor.

Mai multi oficiali ai unor organisme internationale cu atributii in apararea drepturilor omului, reprezentanti ai organizatiilor romilor din Romania, autoritatile spaniole, precum si numeroase ONG-uri europene, dar si din Italia, au criticat pachetul de masuri adoptat de guvernul italian, dintre care unele au intrat deja in vigoare fiind promovate prin decret, iar altele urmeaza a fi dezbatute mai intai de legislativ.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea