Social

#invatamant #mondial #top #universitate

Romania nu are nici o reprezentanta in topul universitatilor la nivel mondial

Romania nu exista pe harta mondiala, in ce priveste invatamantul universitar. Institutiile de invatamant superior din tara noastra nu se afla in ierarhiile realizate la nivel mondial, indiferent de criteriul aplicat pentru cliasificare: popularizarea institutiilor sau a site-urilor web ale acestora, pe numarul de premii primite de studenti sau profesori sau pe numarul de rezultate in cercetare.

In lume exista cateva clasamente cu universitati, realizate in fiecare an. Doua astfel de exemple sunt The Academic Ranking of World Universities, cel mai cunoscut top mondial al universitatilor, elaborat din 2003 de Universitatea Jiao Tong din Shanghai, un proiect care compara 1200 de institutii din toata lumea prin care China urmareste sa masoare diferenta dintre universitatile lumii si cele nationale si HEEACT, topul performantelor stiintifice ale universitatilor, elaborat de Consiliul de Evaluare si Acreditare in Invatamantul Superior din Taiwan.

Mai exista insa si alte topuri internationale: THES - QS World University Rankings, un top realizat de publicatia britanica Times impreuna cu compania de consultanta educationala Quacquarelli Symonds, care listeaza primele 500 de institutii de invatamant superior, printr-un sondaj printre 9.000 de studenti si academicieni, Global University Ranking este un top care analizeaza universitatile incluse in patru topuri celebre, Academic Rankings of World Universities, HEEACT, Times-QS si Webometrics. In plus, inca o varianta recunoscuta mondial de ierarhizare a universitatilor este Webometrics, produs de Cybermetrics Lab, un organism al statului spaniol.

Americanii si britanicii conduc in toate topurile

In topul institutiilor universitare la nivel mondial se afla Harvard, Stanford, Harvard si Yale, California Berkeley, Oxford si Cambridge, care sunt prezente in clasament, indiferent de criteriul aplicat. Lor li se adauga MIT, Institutul Tehnologic din California, Universitatea din Tokyo, Columbia, dar si institutii precum Universitatea din Tokyo, Institutul Federal al Tehnologiei din Suedia, Universitatea din Utrecht, Universitatea Paris 11 sau Universitatea de stat Lomonosov din Moscova.

Potrivit Evenimentul Zilei, Romania lipseste din majoritatea acestor clasamente, acolo unde apar insa alte state europene din spatiul fost-comunist, cum ar fi Polonia, Slovenia sau Cehia. Singurul top in care Romania este prezenta este Webometrics, produs de Cybermetrics Lab, care selecteaza 6.000 de universitati din baza sa de date care cuprinde peste 17.000 de astfel de institutii.

In acest clasament exista si cateva institutii romanesti. Astfel, Universitatea " Alexandru Ioan Cuza " din Iasi ocupa locul 601, "Politehnica" din Bucuresti locul 928, Universitatea Tehnica "Gheorghe Asachi" din Iasi locul 964, "Babes Bolyai" din Cluj locul 1.034, iar Academia  de Studii Economice din Bucuresti, 1.087, iar Universitatea Bucuresti , pozitia 1.155.

Topul este realizat in functie de volumul de continut web al unei universitati, impactul acestui continut masurat prin numarul de link-uri externe spre universitate. Acest top este actualizat de doua ori pe an, in iulie si ianuarie.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea