Social

Romania - mai multe sinucideri decat victime ale accidentelor

Romania pare a fi cuprinsa de un nou flagel, cel al sinuciderilor. Numai in ultimele 3 zile presa a adus relatat despre trei cazuri de romani care au incercat sa isi ia zilele, unul dintre ele soldandu-se cu moartea respectivei persoane, precum si a copilului acesteia.

Aseara, jurnalele de stiri prezentau cazurile a doua minore din Bacau care au incercat sa-si ia viata cu pastile si alcool. Cele doua adolescente, in varsta de 16 ani, care invatau la un liceu din Bacau se refugiasera la un motel din oras, acolo unde s-au incuiat intr-o camera si au incercat sa-si duca la indeplinire gandul. Inainte de asta insa una dintre ele si-a sunat tatal spunandu-i ca se va sinucide din dragoste. Tatal a ajuns la timp pentru a le salva pe amandoua, ducandu-le la spital. Se pare ca una dintre fete mai incercase o data sa-si ia zilele, iar familia nu o ajutase in perioada imediat urmatoare, mai ales prin a o duce la consilier.

Un alt caz, si mai cutremurator, s-a intamplat sambata, atunci cand o femeie si fetita ei de aproximativ un an au murit dupa ce femeia s-a aruncat cu fetita in brate de la etajul 5 al unui imobil din Bucuresti. Se pare ca la originea acestei decizii au stat problemele pe care femeia le avea cu tatal copilului, cu care nu era casatorita si pe care il daduse in judecata pentru stabilirea paternitatii. Tot in aceasta perioada presa a dezbatut si pe tema incercarii de sinucidere a unui presedinte de filiala de banca care furase din banii institutiei si ii pierduse la jocuri de noroc . Conform informatiilor date publicitatii, el nu ar fi fost singurul sef de banca care ar fi incercat sa isi ia viata dupa ce cazuse in patima jocului, unde pierduse banii pe care ii sustrasese din banca. 

 

Sinuciderile, un fenomen in Romania?

 

Datele arata ca tot mai multi oameni se sinucid in Romania, respectiv peste 3.000 de persoane si-au luat viata anul trecut, specialistii fiind de parere ca bilantul de anul acesta va fi mult mai mare. Specialistii au observat ca, conform datelor, numarul cazurilor de sinucideri a crescut atat de mult, incat l-a depasit pe cel al victimelor accidentelor rutiere. Specialistii au observat inca o tendinta ingrijoratoare, respectiv a suicidului in randul copiilor si adolescentilor. Majoritatea copiilor romani care au incercat sa isi ia viata erau proveniti din familii ale caror parinti erau plecati la munca in strainatate, iar minorii erau ramasi in tara, in grija rudelor sau vecinilor.

Un studiu al World Health Organization in legatura cu rata sinuciderilor la nivel mondial arata ca pana in anul 2004 cel putin, cea mai mare rata de suicid la suta de mii de locuitori o aveau tarile mici si cu nivel economic scazut, precum Lituania (80 de cazuri la suta de mii de locuitori), Belarus (cu peste 60), Estonia, Ungaria (peste 45), in timp ce tara noastra avea o rata de 23,9 de sinucideri la suta de mii de locuitori. Aceste cifre nu iau insa in considerare si incercarile de suicid. Specialistii spun ca de obicei oamenii apeleaza la aceasta metoda extrema din cauza ca incearca sa scape de sentimente precum respingere, durere sau pierdere, furie, rusine sau vinovatie in legatura cu ceva.

Unii oameni pot fi ingrijorati in legatura cu faptul ca si-au dezamagit prietenii sau familia, altii se pot considera nedoriti , neiubiti, victime sau poveri pentru cei din jur. In majoritatea cazurilor, sinucigasii sunt victimele depresiilor.

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea