Social

#george pogea #costuri #recesiune #fmi #romania

Romania, la un pas de recesiune

Ministrul de Finante a recunoscut ieri ca, dupa un deceniu de crestere, economia romaneasca ar putea sa scada in 2009. Analizele specialistilor FMI l-au facut pe ministru sa accepte o prognoza sumbra .

"Pe mine daca ma intrebati, la ora actuala, este posibil sa fie intre -1% si 1,5%", a spus ministrul George Pogea , adaugand ca prognozele fluctueaza in functie de evolutia crizei.

PIB-ul estimat de executiv pentru 2009 este de 579 miliarde lei. Daca acesta se mentine la valoarea de anul trecut de 503 miliarde, diferenta devine suma pe care Romania ar urma sa o contracteze: 19 miliarde de euro la un curs de 4 lei/euro.

Conform Evenimentul Zilei, imprumut de 20 de miliarde de euro la o dobanda de 5% pe o perioada de 2 ani, ar insemna ca Romania trebuie sa dea inapoi un minimum de 22 miliarde de euro. Rambursarea creditului l-ar costa pe fiecare salariat roman cate 5.000 de euro.

Daca Romania nu apeleaza la un imprumut FMI , cu o dobanda relativa si pe o perioada mai lunga, un imprumut de pe piata privata internationala ne-ar costa mult mai mult.

"O respingere a imprumutului dupa ce l-am solicitat va duce inevitabil la o prabusire a monedei nationale. Nu putem sa-l cerem si apoi sa-l respingem", spune analistul economic Radu Limpede.

 

Citeste si

Coalitia negociaza conditiile unui imprumut FMI

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea