Social

#retea tari comuniste #dosare fosta securitate

Romania intra intr-o retea de gestionare a arhivelor Securitatii

Organismele insarcinate cu gestionarea arhivelor fostei politii politice din sapte tari foste comuniste din Europa de Est, inclusiv din Romania, au anuntat marti la Berlin ca se asociaza intr-o "retea" al carei scop este o mai buna cooperare si facilitarea cercetarii istorice, potrivit AFP.

Aceasta retea din care fac parte institutele german (fosta RDG), polonez, ceh, slovac, ungar, bulgar si roman va trebui sa contribuie la "a face auzita in Europa vocea celor care se ocupa de aceste dosare in tarile lor" respective, a declarat sefa institutului german pentru arhivele STASI , Marianne Birthler.

Denumita Reteaua europeana pentru organisme oficiale insarcinate cu arhivele fostei politii secrete, aceasta noua entitate va avea un grup de coordonare care se va ocupa cu organizarea unei conferinte anuale. Aceasta va trebui sa fie "un loc pentru schimbul de informatii, fie ca este vorba despre arhive , reglementari juridice, activitate de pedagogie istorico-politica si cercetare", precizeaza documentul semnat de reprezentantii celor sapte institutii.

Tarile participante au avut sau au inca abordari diferite pentru gestionarea acestor arhive, dar spera sa-si imbogateasca reciproc performantele impartasindu-si experientele in materie.

O asemenea cooperare pare cu atat mai utila cu cat dictaturile comuniste din Europa de Est "colaborau ele insele in mod intens, faceau schimb de experienta, de metode, de contacte", a spus reprezentantul Ungariei, Gergö Bendeguz Cseh.

Reteaua isi propune sa permita cetatenilor care au fost urmariti in mai multe tari comuniste sa aiba acces la intregul lor dosar adresandu-se unui singur interlocutor. Deocamdata, nu a fost posibil, pentru ca accesul la datele normative ale arhivelor ramane reglementat de legi nationale.

"Este scopul final, ne vom stradui sa-l atingem", a declarat pentru AFP reprezentantul polonez, Franciszek Gryciuk. In orice caz, a spus el, aceasta problema nu priveste decat un numar mic de fosti disidenti - tarile comuniste, chiar daca oficial erau "infratite", erau relativ inchise una fata de cealalta, iar libertatea circulatiei era limitata.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea