Social

#gripa porcina #pesa porcina #gripa #ministerul sanatatii #pandemie

Romania incearca sa pastreze la distanta virusul pestei porcine

Romania nu are confirmat nici un caz de pesta porcina . Insa in cazul unor eventuale imbolnaviri, persoanele suspecte de a se fi infectat cu virusul pestei porcine vor fi internate la Spitalul de Boli Infectioase Matei Bals. In plus, Ministerul Sanatatii a precizat faptul ca gripa umana cu tulpina porcina nu se transmite prin consumul de carne de porc preparata termic.

Ministerul Sanatatii din tara noastra a anuntat ca autoritatile romane ii vor monitoriza atent pe cetatenii romani si straini care vin din zonele periculoase. In acest sens, la nivelul ministerului a fost organizat un comitet de coordonare care a stabilit o serie de masuri ce trebuie luate pentru a impiedica patrunderea virusului si in tara noastra, in conditiile in care in Spania a fost semnalat primul caz de pesta porcina la om.

Pentru a informa cetatenii cu privire la acest virus si modul in care acesta afecteaza oamenii, pe site-ul Ministerului Sanatatii va fi realizata o pagina informativa privind gripa de origine porcina, care va cuprinde informatii generale, intrebari frecvente, masuri profilactice si recomandari ale specialistilor. In plus, ministerul va oferi si o serie de recomandari pentru cetatenii romani care doresc sa calatoreasca in regiunile afectate de gripa porcina.

Simptomele de gripa
trebuie raportate la medic


Oficialii ministerului avertizeaza populatia asupra faptului ca simptomele gripei umane cu tulpina porcina sunt similare cu cele intalnite in cazul gripei obisnuite. In plus, trebuie stiut faptul ca virusul se transmite de la om la om si nu de la porc la om. Astfel ca persoanele care prezinta simptome de gripa, mai ales cele care au calatorit in ultima perioada in zonele afectate (SUA - California, Texas, Kansas, Ontario - si Mexic) trebuie sa se prezinte la medic si sa evite automedicatia.

In caz de aparitie a unei boli respiratorii acute febrile, pacientilor li se recomanda izolarea la domiciliu, purtarea de masca care sa acopere atat gura, cat si nasul (inclusiv la domiciliu) si anuntarea imediata a medicului de familie. Alternativa la consultul medicului de familie este prezentarea de urgenta la camera de garda a unei unitati de boli infectioase.

Din datele existente la Ministerul Sanatatii, pe 26 aprilie, Centrul pentru Controlul si Preventia Bolilor Transmisibile din SUA (US-CDC) avea confirmate 20 cazuri de imbolnavire. In Mexic sunt suspectate 1.149 de persoane, care prezinta infectii asemanatoare gripei, si s-au inregistrat 103 decese.

 

Citeste si

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea