Social

Romania, in top la CEDO

Romania, in topul european in ce priveste cauzele pentru care se apeleaza la Curtea Europeana a Drepturilor Omului( CEDO ). Aceasta este concluzia la care au ajuns membrii Consiliului Superior al Magistraturii, intr-un raport care a fost dat publicitatii in aceste zile la Bucuresti.

Raportul CSM arata ca tara noastra ocupa locul 3 in topul tarilor reclamate de cetatenii lor la CEDO, cu 8.640 de plangeri inregistrate in cursul anului trecut, fiind devansata doar de Rusia si Turcia.

Conform documentului, CEDO a respins inca de la inceput 70-80 % dintre sesizari , pe motiv ca nu sunt admisibile, tara noastra fiind condamnata in doar 34 de cazuri. Aceste cifre fac ca numarul de cauze cu raspuns negativ din partea CEDO sa fie considerat nesemnificativ de catre CSM. Magistratii au declarat ca prin raportare la numarul de dosare solutionate de instantele interne in 2007, respectiv aproximativ 1,5 milioane, aceasta este o cifra infima.

Cele mai frecvente plangeri impotriva Romaniei sunt cele care privesc nerespectarea hotararilor judecatoresti, urmate de nerespectarea protectiei proprietatii, mai ales cauzele care privesc existenta a doua titluri de proprietate pentru un singur bun si a faptului ca fondul "Proprietatea" nu este unul functional.

Alte plangeri indreptate impotriva Romanieii vizeaza cauze care tin de recursul in anulare, durata procedurilor, nivelul ridicat al taxei de timbru judiciar , conditiile de detentie din penitenciare si practica neunitara a instantelor (in sensul ca exista sentinte diferite pentru acelasi tip de cauza).

In plus, la capitolul durata procedurilor Curtea Europeana a aratat ca unele state au adoptat reglementari specifice in aceasta materie ( de exemplu: Italia, Polonia, Slovenia s.a.), care nu se regasesc in legislatia romana.

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea