Social

#romania #ucraina #rusia #cristian diaconescu #serghei lavrov

Romania este hiena Europei de Est

Romania primeste din ce in ce mai multe critici de la vecinii de la Est. Ministerul rus de Externe spune ca ministrul roman de Externe, Cristian Diaconescu, denatureaza faptele atunci cand spune ca la intalnirea din februarie de la Moscova s-a discutat despre reluarea negocierilor privind "tezaurul romanesc", in timp ce presa ucraineana numeste Romania este " hiena Estului Europei".

Ministerul rus care se ocupa cu relatiile externe a dat publicitatii astazi un comunicat- reactie la declaratiile ministrului Diaconescu, care spunea in urma cu cateva zile ca a convenit cu omologul sau rus Serghei Lavrov reluarea lucrarilor unei comisiei interguvernamentale specializate.

Comunicatul preciza faptul ca ministrii de Externe rus si roman nu au discutat, la intalnirea din februarie de la Moscova, despre reluarea negocierilor privind "tezaurul romanesc", ci despre reluarea lucrarilor comisiei semiguvernamentale comune de studiere a problemelor legate de istoria relatiilor bilaterale. "Scopul lucrarilor acestei stucturi, cu statut public, nu il reprezinta 'restituirea tezaurului romanesc'", mentioneaza partea rusa .

Potrivit Realitatea TV, Cristian Diaconescu spunea in cursul acestei saptamani ca insasi infiintarea acestei comisii, in 2003, a fost un succes, deoarece prin aceasta Rusia recunoastea ca exista problema tezaurului romanesc. Diaconescu mai spusese ca aceasta a fost succes insuficient exploatat al diplomatiei romanesti. La sfarsitul lunii februarie, dupa vizita sa la Moscova, ministrul roman de Externe preciza ca partea rusa este dispusa ca discutiile comisiei semiguvernamentale despre tezaurul romanesc sa fie reluate.

Romania este pentru ucrainieni "hiena, sub-specia est-europeana"

Insa acestea nu sunt singurele declaratii la adresa Romaniei. Astazi, portalul informational ucrainean, timer.od.ua a numit Romania “hiena”, intr-un articol intitulat "Romania Mare sau Hiena, subspecia est-europeana". Potrivit Cotidianul, pentru a da greutate afirmatiilor sale, autorul articolului publicat de timer.od.ua face ceea ce el numeste "o incursiune in istorie". Astfel, articolul povesteste istoria tarii noastre din 1877 pana in prezent, fiind amintita insa si perioada dacilor si romanilor si incheindu-se cu fraza: "Insa si pentru hiene vin uneori vremuri grele si asta pentru ca cei care detin puterea in aceasta lume nu au nici pe de parte intotdeauna nevoie de ele".

Cotidianul noteaza si ca “virulentul articol la adresa Romaniei publicat de acest site intervine in conditiile in care in ultimele zile s-au intensificat declaratiile acide dinspre presa sau diversi politicieni de la Kiev inspre Bucuresti. Atacurile au fost starnite de o declaratie a presedintelui Traian Basescu facuta recent la Piatra Neamt in care explica de ce Romania nu poate semna un acord de frontiera cu Republica Moldova - Romania considera inutila semnarea unui tratat de frontiera "care sa faca din seful statului roman un partener al lui Ribbentrop si al lui Molotov", a spus Basescu, subliniind ca acest demers ar fi impotriva obligatiilor asumate de statul roman. Luni, Partidul Comunist din Ucraina a afirmat ca declaratiile presedintelui Traian Basescu reprezinta un pericol pentru integritatea teritoriala a Ucrainei, pentru ca in acest fel presedintele Basescu formuleaza revendicari teritoriale asupra teritoriilor statelor vecine Romaniei”.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea