Social

#romania #pasnic #clasament

Romania, cu 14 locuri mai jos in clasamentul celor mai pasnice tari

Romania a coborat 14 pozitii in clasamentul celor mai pasnice tari din lume fata de anul trecut, pana pe locul 45, potrivit Indexului Pacii Globale (GPI) pe anul 2010. Tara noastra a inregistrat unul din cele mai mari declinuri din Europa Centrala si de Est.

Pe primul loc in top este Noua Zeelanda, urmata de Islanda si de Japonia, iar pe ultimele locuri stau Somalia si Irak.

Europa Occidentala continua sa fie cea mai pasnica regiune, majoritatea tarilor clasandu-se pe primele 20 de pozitii. Europa Centrala si de Est a fost insa afectata de o crestere a nivelului instabilitatii politice si de o inrautatire a relatiilor cu tarile invecinate. Totodata, razboiul din Afganistan a avut un efect negativ asupra punctajelor statelor implicate.

Cele mai mari scaderi din Europa Centrala si de Est le-au inregistrat Rusia, Turcia, Romania si Estonia, cu punctaje mai slabe cu 7, 13 si respectiv 20 la suta fata de anul trecut. De cealalta parte, Croatia, Uzbekistan si Bulgaria sunt tarile din regiune care au inregistrat cele mai importante progrese.

Studiul, realizat de Institutul pentru Economie si Pace, cuprinde, incepand cu acest an, 149 de state independente. Clasamentul este realizat pe baza a 23 de indicatori calitativi si cantitativi, de la cheltuielile militare pana la relatiile cu tarile vecine si numarul cazurilor de crime violente.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea