Social

#romania #bulgaria #comisia europeana #olaf #fonduri

Romania, criticata ca nu aduce marii corupti in fata justitiei

Autoritatile romane pot rasufla usurate. Comisia Europeana va fi ingaduitoare si in raportul care va fi publicat saptamana viitoare.

Chiar daca performantele Romaniei in reforma justitiei si combaterea coruptiei raman la fel de incerte, evaluarea Bruxelles-ului nu va fi extrem de dura, spre deosebire de cazul Bulgariei, care va pierde o parte din banii europeni si ii va fi amanata intrarea in spatiul Schengen.

Deocamdata, un lucru este cert: Executivul European va publica trei rapoarte privind justitia, crima organizata si problemele legate de coruptie din Romania si Bulgaria, precum si gestionarea fondurilor europene de catre cele doua tari, informeaza RFI.

Legislativul de la Bucuresti, „cartoful fierbinte”


In prezent, „proiectele de raport sunt tinute secrete, chiar si fata de guvernele de la Bucuresti si Sofia, dar o sursa europeana familiarizata cu continutul documentelor spune ca CE constata progrese in Romania, in ciuda obstacolelor politice", relateaza agentia Reuters.

Mai exact, Bruxelles-ul nu va sanctiona autoritatile romane din punct de vedere financiar si va sublinia elementele pozitive aparute in Romania in ultimele sase luni. Astfel, vor fi mentionate numirea unui nou ministru al Justitiei, infiintarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate si suspendarea unei ordonante care ar fi blocat trimiterile in judecata.

Totusi, Comisia Europeana nu va uita sa traga un semnal de alarma in ceea ce priveste actiunile Parlamentului roman. „Ceea ce lipseste sunt trimiterile in judecata si condamnarile”, afirma aceeasi sursa pentru Reuters, precizand ca partidele parlamentare continua sa obstructioneze aducerea „marilor pesti” in fata justitiei.

In luna martie, Curtea Constitutionala a decis ca procurorii au nevoie de aprobarea Parlamentului pentru a putea ancheta actuali si fosti ministri care sunt si parlamentari, lucru care a blocat practic anchetarea posibilelor cazuri de coruptie la nivel inalt pentru ca procurorii se vad acum impotmoliti in procedurile parlamentare (cazurile Nastase, Mitrea si Pacuraru).

Bulgaria, taiata de la fonduri si de la Schengen

Daca si din acest raport autoritatile romane scapa „basma curata”, nu acesta va cazul Sofiei. Radio France Internationale informeaza ca in varianta actuala a raportului, Bruxelles-ul propune retragerea acreditarii a celor doua agentii bulgare care gestioneaza fondurile europene, actiune care s-ar traduce in pierderea a 610 milioane de euro din care doua treimi au fost deja cheltuite de Bulgaria!

Comisia Europeana ar putea insa cere Bulgariei in toamna acestui an sa dea inapoi UE banii deja folositi de o maniera netransparenta. Documentul vorbeste despre „nereguli, suspiciune de frauda si conflict de interese intre administratorii programelor comunitare si contractori”, probleme pe care Bulgaria „nu a fost capabila sa le elucideze si nici sa le rezolve in ciuda apelurilor repetate ale Comisiei”, precizeaza RFI.

Diplomati reprezentand mai multe state membre, ce doresc sa puna o presiune pe Executivul european, au mai propus Executivului comunitar ca, din cauza crimei organizate si a coruptiei, intrarea Bulgariei in spatiul Schengen sa fie amanata (Sofia ar vrea sa se integreze in 2011 cel tarziu).

Presedintele Bulgariei, implicat si el in fraude?


Situatia este cu atat mai complicata pentru Bulgaria, cu cat chiar presedintele Gheorghi Parvanov este acuzat de opozitie ca si-ar fi finantat campania electorala cu bani deturnati din fondurile europene, relateaza Rompres.

Un raport al Oficiului European pentru Lupta Antifrauda (OLAF) ajuns la presa in urma cu mai multe luni dezvaluia nereguli in modul in care au fost derulate in Bulgaria programul SAPRD de sustinere a agriculturii. Fraudele semnalate de OLAF se ridicau la peste 30 milioane euro. O ancheta incheiata in luna iunie constata ca au existat, intr-adevar, spalari de bani si declaratii fiscale false cu privire la fondurile rulate prin programul SAPARD.

Reteaua de persoane implicate in aceste fraude se pare ca are relatii stranse cu actuala putere de la Sofia. Unul dintre cei doi principali suspecti se pare chiar ca ar fi finantat campania electorala a presedintelui Parvanov.

Dupa ce cotidianul bulgar Dnevnik a publicat raportul OLAF in care se arata ca a existat o „umbrela” politica care i-a protejat pe sponsorii campaniei electorale a presedintelui, partidele de opozitie au inceput sa sugereze tot mai insistent demisia sefului statului.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea