Social

#spital #medic #organe #operatie #transplant #bolnavi #moarte cerebrala #coordonatori

Romania, codasa Europei la numarul de donatori in moarte cerebrala

Romania se afla pe ultimele locuri in Europa intr-un top al tarilor cu donatori in moarte cerebrala. Bolnavii, care au nevoie de transplant de organe vitale, intra pe liste de asteptare, iar o mare parte dintre ei mor inainte de efectuarea transplantului.

Una dintre principalele probleme o reprezinta coordonarea dintre spitale si medici. Agentia Nationala de Transplant sustine ca are nevoie de cel putin de 20 de specialisti care sa se ocupe doar de coordonarea activitatilor de transplant din tara.

Ministerul Sanatatii a pus deja in dezbatere publica un ordin privind infiintarea acestor posturi de coordonatori. Ordinul ar putea fi pus in aplicare incepand cu luna ianuarie a anului viitor.

Odata cu aparitia acestor posturi, numarul donatorilor ar putea creste de la 60 pe an, cati sunt in acest moment, la 300-400.

In prezent, transplantul de ficat este singura operatie care se desfasoara in conditii normale in Romania, deoarece exista un numar suficient de donatori. In schimb, cele mai mari probleme sunt intalnite in cazul transplanturilor de inima. Situatia cea mai grava este la Targu-Mures, unde Institutul de Transplant Cardiac, singurul din Romania, a fost desfiintat in 2012. Practic, nu se mai fac transplanturi de inima, desi listele de pacienti se maresc de la o saptamana la alta.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea