Social

#greva #greva generala #bugetar #institutie

Romania, blocata de greva generala a celor 750.000 de bugetari

Ziua de luni, 5 octombrie 2009 va intra in istorie drept ziua in care toate institutiile statului au fost paralizate. Peste 750.000 de bugetari intra astazi in greva generala pentru o zi. Lucratorii “de la stat” protesteaza astfel fata de legea unica a salarizarii bugetarilor , Codul Educatiei , dar si fata de masurile anti-criza care prevad concedieri in randul bugetarilor.

Alianta Bugetarilor, cea in care s-au organizat protestatarii a anuntat ca astazi se inchid vamile, scolile si casele de pensii, in timp ce la spitale si administratii locale se vor asigura doar urgentele.

Cele 12 federatii si confederatii sindicale din toate domeniile - Sanatate, Invatamant, Administratie si Politie ameninta ca vor extinde aceasta masura, in luna noiembrie, in greva generala pe termen nelimitat. Acest lucru s-ar putea intampla chiar in preajma alegerilor prezidentiale.

Bugetarii sunt impartiti in ce priveste modalitatea de desfasurare a grevei de astazi: unii vor greva totala, altii se gandesc sa asigure un minim necesar populatiei. Astfel, o parte sindicalistilor spun ca spitalele ii vor ingriji pe bolnavii deja internati si vor asigura ingrijirea urgentelor ajunse in unitatile spitalicesti, in timp ce alti sindicalisti spun ca membrii de sindicat vor opri complet lucrul.

Casele de pensii si administratiile locale nu vor lucra cu publicul, anunta Cotidianul. Nu se vor incasa taxe si impozite si nu se vor accepta cereri, petitii, dosare etc. Singura exceptie este incasarea amenzilor (cum sunt cele de circulatie) care trebuie achitate in termen de 48 de ore pentru a beneficia de reducerea de 50%.

Politistii, la lucru cu banderole albe, elevii si studentii stau azi acasa

Situatia este mai clara in ce priveste administratia si educatia: lucratorii din acest domeniu vor incasa amenzile urgente, in timp ce scolile, universitatile si gradinitele le vor da elevilor si studentilor o zi libera.

Politistii se vor afla astazi in greva japoneza . “Vom purta banderole albe, dar ne vom face datoria mai bine decat de obicei", a precizat, pentru Gandul, Toader Paraschiv, secretar general al Sindicatului National al Politistilor si Personalului Contractual, care numara 52.000 de membri - 80% dintre toti politistii din tara.

Dupa greva generala de luni, anuntata drept una “tacuta”, bugetarii pregatesc un miting in Bucuresti, la care numai Federatia Sanitas a anuntat ca va participa cu 10.000 de sindicalisti. “Dupa ne vom intalni pentru a vedea daca intram in greva pe termen nelimitat”, a anuntat Vasile Marica, citat de Cotidianul.

Potrivit Gandul, sindicalistii cer Guvernului sa se dezica tocmai de cele mai importante masuri initiate la presiunile Fondului Monetar International: legea salarizarii , concedierile anuntate pentru 2010, concediile fara plata din ultimul trimestru al anului in curs, pentru a se atinge tinta de deficit convenit cu FMI, prin reduceri de cheltuieli salariale.

Potrivit Realitatea.net, sindicalistii sunt nemultumiti de scaderea veniturilor angajatilor din sistemul bugetar odata cu intrarea in vigoare a Legii unitare de salarizare, de trimiterea in concediu neplatit timp de 10 zile a salariatilor din domeniul public in perioada octombrie - decembrie 2009 si de concedierea unui numar mare de salariati anuntata pentru anul 2010.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea