Social

#proces #cedo #romani #daune

Romania are de platit 20 de milioane de euro celor care au castigat la CEDO

Statul roman are de platit 20 de milioane de euro catre romanii care au castigat procesele de la Curtea Europeana a Drepturilor Omului. Acesta este costul estimat pentru deciziile administrative abuzive si sentintele gresite date de instantele din tara, datorita carora tara noastra se afla pe locul 3 in Europa.

De cele mai multe ori, Romania are de platit bani din cauza nerespectarii dreptului la proprietate, care sunt mai mult de jumatate din cauzele care ajung la CEDO . Iar sentintele primite in astfel de cazuri implica de multe ori sume importante pe care tara noastra trebuie sa le plateasca.

Potrivit Cotidianul, recent, statul roman a platit o despagubire materiala de nu mai putin de 650.000 de euro, in urma unei hotarari CEDO din iunie 2008, in cauza “Matache si altii contra Romaniei”. Cei care au depus plangerea aveau o hotarare judecatoreasca definitiva din 2002 ce prevedea despagubirea de catre statul roman pentru o moara ce le-a apartinut, a fost nationalizata si apoi daramata, hotarare ce nu a fost insa respectata.

Razvan-Horatiu Radu, agentul guvernamental care reprezinta statul roman in procesele de la CEDO. Romania se afla pe locul 3 in topul numarului de cauze la CEDO, in afara problemelor legate de proprietate, romanii adresandu-se Curtii si pentru cauze legate de nerespectarea hotararilor judecatoresti de catre stat sau de particulari , durata excesiva a procedurilor judiciare si admiterea recursurilor in anulare. Din totalul plangerilor adresate la CEDO impotriva statului roman, aproximativ 97% sunt respinse si doar aproximativ 3% sunt admise.

O situatie data publicitatii de europeni arata faptul ca Romania se afla printre statele care nu au reusit in 2008 sa isi achite datoriile pe care le are fata de cei care au castigat in urma proceselor desfasurate la CEDO.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea